Zalaegerszeg

2014.04.01. 18:55

Ünnepeltek a zalai madarászok

Zalaegerszeg - Az anyaegyesület fennállásának 40. évfordulóját, és saját 34. születésnapját is ünnepelte kedden a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Zalai Helyi Csoportja.

Varga Andor

Természetfotók kiállítása vezette fel az ünnepnapot: a Kossuth utcán, a Csipke Passzázs egyik helyiségében Bors Lajosné, Gömbös Dániel, Maros Sándor és Óvári Miklós képei kerültek a falra. A megnyitón elhangzott: az alkotók a természet pusztulóban lévő értékeit igyekeznek bemutatni, illetve legalább fénykép formájában megőrizni.

 

Délután a zalai madarászok a BGF infocentrumában gyülekeztek, a kettős jubileum alkalmából szervezett emlékülésen. Haraszthy László, az MME vezetésének tagja volt az első előadó, aki a „nagy" egyesület tevékenységéről beszélt, kiemelve: két hatalmas érték van a kezükben. Az egyik a tagok és szimpatizánsok kiterjedt hálózata (mint fogalmazott: minden településen van madarász), a másik pedig az az irdatlan adatmennyiség, amelyet az egyesület 1974. január 6. óta összegyűjtött.

– Ez óriási, pénzben is kifejezhető érték, és vevő is állandóan van rá – villantott fel egy, a jövővel kapcsolatos, kétség kívül pozitív kilátást.

Haraszthy László beszélt az MME eredményeiről, a természetvédelem sikereiről (például a túzok, vagy a ragadozó madarak védelme), újabb kihívásairól (életmódjukban mezőgazdasági területekhez kötődő fajok fogyása, mérgezések újbóli terjedése).

Az őt követő előadók hasonló mederben, de már zalai témában folytatták. Paprika Anikó a zalaiak „zászlóshajója", a fenékpusztai gyűrűzőbázis és madárkórház tevékenységét taglalta, Darázsi Zsolt a gólyavédelem működésébe segített bepillantani, Lelkes András a rétisas és a fekete gólya érdekében tett erőfeszítésekről beszélt, Benke Szabolcs pedig a több mint tíz éve zajló kis-balatoni monitoring-vizsgálatok eredményeit részletezte. Utóbbi téma kapcsán hangzott el egy a néhai tagtársnak, Palkó Sándornak tulajdonított, és a zöld hozzáállást híven tükröző gondolat: „A Kis-Balatonnal igazából egy baj van. Az, hogy hozzányúltak..."

Ezek is érdekelhetik