Zalaegerszeg

2014.04.04. 14:34

60 éve alapították a Báthory szakközépiskolát

Zalaegerszeg - Működésének, jogelődje alapításának 60. évfordulóját ünnepelte pénteken a Páterdombi Szakképző Iskola.

Hajdu Péter

Az oktatási intézmény elődjét, a Báthory István Kereskedelmi, Vendéglátó és Idegenforgalmi Szakképző Iskolát 1954-ben alapították. A több névváltozáson átesett iskola – amely, mint elhangzott, szeretné visszavenni régi nevét –, nagyszabású ünnepségen emlékezett meg az eltelt évtizedekről a Hevesi Sándor Színházban.

 

A tanulók műsorába illesztve – Az ember tragédiája parafrázisaként állítottak össze zenés, táncos programot, s közben számos vendég, volt igazgatók, önkormányzati és szakigazgatási vezetők emlékeztek, szóltak az iskola múltjáról és jelenéről. Elsőként Vincze Gyula címzetes igazgató emlékezett a megalapításról és az azt követő évek feladatairól. Bogár Imre, az iskola következő igazgatója a létesítmény, és a tantestület fejlesztéséről, a képzés 90-es évekbeli bővítéséről beszélt. Több vállalkozás vezetője is felszólalt. Pápai József, a Pápai Gasztro Kft. vezetője a tanulók számára négy éve létrehozott, a Szakma Ifjú Reménysége Pályázat jelentőségéről szólt. Berta László, a Zalaco tulajdonosa bejelentette, hogy a legjobb pék tanulók számára díjat alapítanak, majd Babati Zsolt, a Tesco egerszegi személyzeti igazgatója közölte, hogy az egerszegi áruház a Báthory Alapítvánnyal közösen újabb pályázati lehetőséget hoz létre. Gyutai Csaba polgármester Zalaegerszeg kereskedelmi és vendéglátóipari múltjára emlékezve mondta, arra méltán alapították e szakiskolát. Többek között kijelentette, az iskola erőssége az a vállalkozói szemlélet, amit a fiatalok ott megtanulnak, és a város emléklapját adta át Kónyáné Tömpe Lívia igazgatónak. Az iskola három tanára, Háriné Eszéki Mariann, Kuba Viktória és Simon Emese kapta meg munkájáért a Báthory plakettet. Az ünnepségen dr. Kardeván Endre, a Vidékfjelesztési Minisztérium államtitkára az élelmiszerbiztonságról tartott előadást, végül Vigh László országgyűlési képviselő az előtérben megnyitotta az iskola volt és jelenlegi pedagógusainak munkáiból összeállított kiállítást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!