Zalaegerszeg

2014.02.12. 09:32

Kibertámadás érte a Flextronics gyárat, öt ember ellen emeltek vádat

Zalaegerszeg - „Számítógépes kalózok” ellen emelt vádat nemrég az egerszegi ügyészség.

Arany Gábor

A megyei főügyészség sajtószóvivője, dr. Pirger Csaba által ismertetett vádirat szerint öt férfi a Flextronics zalaegerszegi gyáregységénél avatkozott be a rendszerbe lehetővé téve a a cég kanadai központi szerverének manipulálását.

A nyomozás által fel nem derített személy 2011 decemberében az interneten keresztül bízta meg a 26 éves zalaháshányi S. Balázst, hogy segítsen a cég számítógépes rendszerébe való bejutásban. Ő a cég egyik informatikai ismeretekkel rendelkező munkatársával, a 28 éves, balatonmáriafürdői S. Istvánnal végeztette el ezt a feladatot. Ő feltérképezte, hogy a Flextronics zalaegerszegi gyáregysége milyen minőségű, és paraméterű számítógépes rendszerrel működik. Ez alapján a megbízó elkészítette a kapcsolathoz szükséges eszközöket.

Az adatok ismeretében S. István az eszközt betelepítette a rendszerbe, így az kívülről elérhetővé vált. Ez után 2011. február közepéig az ismeretlenek telefonokat aktiváltak, mobil készülékek adatait törölték. A két férfi a segítségért 670 ezer forintot kapott.

A cég másik volt alkalmazottja, a nagyváradi, 34 éves D. István 2012 nyarán interneten keresztül egyezett meg egy ismeretlennel, hogy a Flextronics zalaegerszegi gyáregység számítógépes rendszerében kapcsolatot épít ki. Olyat, amivel titokban hozzá lehet férni a kanadai központi szerverhez. A tervezésbe és a kivitelezésbe bevonta a központi szerver felügyeletét ellátó egyik szakembert, valamint egy flextronicsos dolgozót. D. István honfitársát, a 26 éves S. Vilmost kérte meg, utóbbi az akcióra rávette a 32 éves, zalaegerszegi J. Gábort. Ez követően 2012 augusztus 17-én megkezdték a mobilstickkel forgalmazó kapcsolat kiépítését. A megbízó által adott, a hálózat felderítésére, a számítógépes címek, keresések, adatainak gyűjtésére szolgáló szoftvereket a Flextronics számítógépes rendszerére telepítették, a begyűjtött adatokat továbbították a megbízónak. Ez alapján kapták meg a szükséges eszközöket. A szoftver telepítése után S. Vilmos a szerverszoba egyik gépébe szerelte a mobil eszközt. Az ismeretlenek 2012. szeptember 15-től a kiépített mobilkapcsolaton keresztül a Flextronics központi számítógépes rendszerébe adatokat vittek fel, változtattak meg, töröltek. Telefonokat aktiváltak, szoftvereket, telefonok azonosító adatait töltötték fel, és selejtként nyilvántartott telefonok adatait törölték a rendszerből, feltehetően a lopott mobiltelefonok legalizálása érdekében.

D. István beavatkozásért összesen 4000 amerikai dollárt és 1000 eurót adott S. Vilmosnak, utóbbi 200 dollárt juttatott J. Gábornak. D. István a közreműködéséért legalább 1800 dollárhoz jutott ismeretlen megbízójától.

A Zalaegerszegi Járási Ügyészség a terhelteket információs rendszer és adatok megsértésével vádolta meg és indítványozza, hogy a bíróság pénzbüntetést szabjon ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!