Zalaegerszeg

2014.01.14. 17:04

Nagyvásár Zalaegerszegen: a kínálat bőséges, a kereslet gyenge

Zalaegerszeg - A Városi Sportcsarnok előtti téren ezúttal sem maradt el a nagyvásár.

Kínálat volt bőven, kereslet viszont annál kevésbé. Kinek nagyobb szerencséje volt, kinek kisebb, de összességében elmondható, hogy nem volt nagy forgalom. Eladókat és vásárlókat kérdeztünk arról, számukra milyen volt az idei év első nagyvására.

– Rányomta a bélyegét, hogy még alig múlt el a karácsony – fogalmazott Verasztó Józsefné kereskedő. – Az emberek inkább csak nézelődni járnak ki – folytatta Verasztó Józsefné. – Az akciós termékekből azért vásárolgatnak is, bár nem éppen a sapkából, mert sajnos nincs hideg. Nekünk nagyon fontos lenne, hogy egy kicsit hűvösebb legyen az időjárás, de azért lehet látni az embereket csomagokkal. Kabátokat vásárolnak például, amiket jóval olcsóbban meg tudnak ilyenkor venni.

 

– A forgalom nagyon visszaesett december után – értett egyet Simonics István, aki szintén az eladók sorát erősítette. – Nem is azt mondanám, hogy spórolnak az emberek, hanem kiköltekezték magukat. Minden évben ez van sajnos, és évről évre is megfigyelhető, hogy kicsit gyengébb a kereslet ilyenkor. Amikor kijön a jó idő, március, április fele, akkor kezd kicsit beindulni a piac. Ilyenkor nincs slágeráru se. Karácsony előtt egy-egy dolog jobban megy, de ilyenkor semmi se keresett túlzottan.

– Nagyon gyenge a fogalom, látszik, hogy karácsonykor kiköltekezték magukat az emberek – mondta el Lógár Tibor is, aki szintén ruhaneműt árult. – Kevés a vásárló, kevés a kereskedő. Igazából nincs is hideg, ezért nem nagyon veszik az igazi téli pulóvereket vagy kabátokat. Ami akciós vagy olcsó, azt viszik inkább, azok a kelendőbbek. A tavaszi forgalomban lehet majd bízni jobban, arra talán megjön az emberek vásárlási kedve, meg akkor jön majd a rövid ujjú szezon, azokat sokan szeretik.

– Fogyogatott valamennyi áru, általában az akciós termékeket viszik, mindenből próbálnak a vásárlók lealkudni valamennyit – mondta el a tapasztalatait Piller Tamás, kereskedő. – Senkinek sincs pénze, de akinek van, az is inkább élelmiszerre költ, a ruházat másodlagos, vagy még hátrébb van a sorban. Forgalom azért van, de összességében ez a vásár egyre rosszabb minden évben – összegezte tapasztalatait az árus.

Egy vásárlót is leszólítottunk. Pál Gyuláné épp a megfelelő táska után kutatott, mikor szóba elegyedtünk vele.

– Kabátot szerettem volna vásárolni elsősorban, ezért jöttünk ki. Sikerült is, igaz elég drágán, de azért elégedett vagyok. Meg egy táskára is szükségem van, most az ára is jó, úgyhogy beruháztam arra is. Megvolt a fizetés, munkahelyem is van, úgyhogy ennyi belefér, bár karácsony után persze óvatosabban költekezek mindig. Az embernek elmegy a pénze amúgy is például lakásjavításra vagy a lakásfenntartásra, de évente egyszer vagy kétszer veszek ilyen jellegű árut is. Sajnos óvatosnak kell lenni, annyira azért nem állunk jól, hogy gyakrabban kijöjjünk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!