Zalaegerszeg

2010.12.07. 09:45

Házipatika: kamilla, citromfű és édeskömény kötelező!

Készüljünk fel és szerezzünk be gyógynövényeket nemcsak a szertelen időjárás okozta panaszokra, hanem az emésztőrendszerünk rendben tartása miatt az ünnepi időszakra. Kamilla, citromfű, édeskömény feltétlen legyen a házipatikánkban!

Varga Jánosné

Tapasztalhattuk már, hogy télen immunrendszerünk könnyebben legyengül.A hideg és a napfény miatt hajlamosabbak vagyunk a rosszkedvre. Ehhez még rendszerint hozzájárul az ünnepek alatt elfogyasztott „illetlen” ételek lakmározása.

Ilyenkor az ünnepek idején könnyebben megfeledkezünk a reformkonyháról. Előkerülnek a hagyományos nem éppen könnyű, de ízletes receptek, amelynek rendszerint nem tudunk ellent állni, s ennek  egyenes következménye, hogy többet eszünk - iszunk a kelleténél. A kalóriákat nem számoljuk, a fogyókúrát pedig megbeszéljük magunkkal, hogy az ünnep befejeztével folytatjuk. Lelkiismeretünket ezzel megnyugtattuk, de mi lesz az emésztőrendszerünkkel?

A többletkilókon túl romlik a közérzetünk, gyomrunk rendetlenkedik, koncentrációs képességünk csökken, könnyebben elér bennünket a nátha, az influenza és a meghűléses betegségek megannyi változata.

A fűszeres húsok, a káposzta a hagyma, az uborka, a cukros tejszínhabos sütemények, a kávé, a szénsavas italok, az alkohol mind megülik a gyomrunkat. Az alkohol fokozza a gyomorsavtermelést, a kávé a gyomor nyálkahártyáját izgatja, a szénsavas italok pedig szélképzők. Mindezek tudatában ha mégsem vagyunk képesek  lemondani a megannyi  finomságról, nem marad más hátra mint a gyógyfüves diéta. Ilyenkor segíthet a keserű tea (ezerjófű, apróbojtorján, ürömfüvek, vidrafű) fogyasztása, amihez kétszersültet fogyaszthatunk.

A keserűfüvek jótékony hatásánál fogva, erősítik a gyomrunkat, s  ezáltal megszűnnek a kellemetlen tünetek. Nagyon fontos, hogy étkezés előtt 20-30 perccel fogyasszuk  édesítés nélkül. Készíthetünk kamillából, citromfűből és köményből  jó meleg teát a gyulladáscsökkentő hatásuk miatt, és a legyengült szervezetünket ezzel megvédhetjük az esetleges megfázásos tünetektől is. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!