Zalaegerszeg

2009.07.10. 06:23

Változó építési szabályok

Zalaegerszeg - Módosította az önkormányzat minap a településszerkezeti tervet és a helyi építési szabályzatot. Az egykori zártkertekben kedvezőbbek lettek a beépítési feltételek, de újabb területeket nem soroltak beépítésre szánt övezetbe.

Szabó Judit

A közgyűlés tavaly fogad-ta el az új településszerkezeti tervet és építési szabályzatot (ZÉSZ). Azóta több tucat változtatási igény merült fel a lakosság és a vállalkozások részéről, de a képviselők nem csak emiatt tekintették át újra a szabályozást a legutóbbi közgyűlésen. A módosítást szükségessé tette az is, hogy felmentést kapott Zalaegerszeg a területi főépítésztől az országos építési követelmények (OTÉK) két rendelkezésének alkalmazása alól.


Újabb engedményt kapott a város, könnyebb lesz építkezni az olyan kertes mezőgazdasági övezetekben, ahol lakóépület helyezhető el
Fotó: Katona Tibor

- Tavaly elértük, hogy a kertes mezőgazdasági övezetek beépítési százaléka az országosan érvényes maximum 3 százalékkal szemben 5 százalék lehet Zalaegerszegen - tájékoztatta lapunkat Bertók Sándor zalaegerszegi főépítész. - Az építési szabályzatunkban azonban bent volt, hogy az építmény lakóterülete nem haladhatja meg a 90 négyzetmétert. Most arra kértünk engedélyt, hogy a teljes5 százalék lakófunkcióval beépíthető legyen azokban a kertes mezőgazdasági övezetekben, ahol a jogszabályok lehetőséget adnak lakóépület elhelyezésére. A területi főépítész a kérésünknek megfelelően hozzájárult az országos rendelkezésektől eltérő szabály alkalmazásához.

Felmentést kapott Zalaegerszeg egy minap elfogadott OTÉK-rendelkezés alkalmazása alól is. Ez a szabály megnehezítette volna az építkezéseket a zártsorúan beépített utcákban.

A közgyűlés a ZÉSZ-módosítással lehetővé tette, hogy Besenyőben katolikus templom épülhessen a volt posta helyén, egy kétezer négyzetméteres telken. Az egykori zártkerti területek átminősítésére érkezett több tucat egyedi kérelmet azonban elutasította.

- Legtöbben azzal a kéréssel fordultak a polgármesteri hivatalhoz, hogy terjesszük ki a beépítésre szánt terület határát, mert az ő ingatlanuk kívül esik azon - mondta Bertók Sándor. - Valahol azonban meg kell húzni a határt,és mindig lesznek olyanok, akiknek a telke a beépítésre szánt övezeten kívül marad. Véleményem szerint van elegendő beépítésre szánt terület Zalaegerszegen, nem látok indokot újabbak átminősítésére.

A ZÉSZ-módosítás kapcsán nagy vita zajlott a közgyűlésben a csácsi iskolától keletre található önkormányzati ingatlan hasznosításáról. Azt javasolta az előterjesztő, hogy tegye lehetővé a közgyűlés lakótelkek kialakítását ezen a területen, a Rómer Flóris utca meghosszabbításaként. A csácsi településrészi önkormányzat azonban azt szerette volna, ha futballpálya épülne ott. Tolvaj Márta önkormányzati képviselő az utóbbi mellett érvelt. Mint mondta, közel négyszáz helybeli írta alá, hogy sportpályát szeretne, hogy legyen hol mozogniuk a gyerekeknek.

- Abban igazuk van a csácsiaknak, hogy szükség lenne egy sportpályára a településrészen, de korábban azt akarták, hogy erre a területre egy versenysportra alkalmas, nagy pálya épüljön, hogy kiszolgálhassa Csács futballcsapatát. A beruházásra nincs százmillió forintja a városnak, kisebb pályát pedig máshová is lehet építeni - érvelt Bertók Sándor.

A közgyűlés Tolvaj Márta javaslatát fogadta el, a területet nem sorolta át beépítésre szánt övezetbe.

AKTUÁLIS KERÉKPÁRUTAK
A zalaegerszegi településszerkezeti tervben feltüntetett kerékpárút nyomvonalak nem minden esetben estek egybe a város aktuális fejlesztési terveiben foglaltakkal. Ezt is korrigálták a képviselők a szerkezeti terv módosításakor a legutóbbi közgyűlésen. A Batthyány utcai kerékpárutat például nem új, hanem a régi közúti hídon vezetik át, s törölték a tervből a 74-es és 76-os főút körforgalmú csomópontjától délre tervezett bicikliutat, mert akadályokba ütközik a kiépítése.
 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!