Zalaegerszeg

2009.03.10. 03:28

Középpontban a munkajog

<b>Zalaegerszeg</b> (ts) - Az osztrák és a magyar szakszervezetek közti együttműködés keretében második éve működik jogi tanácsadás Zalaegerszegen - és most már Nagykanizsán is. A gazdasági válság következtében egyre több az ügyfél .

Takáts Sándor

Az osztrák ÖGB és az MSZOSZ több évtizedes együttműködésére alapozva szervezték meg a jogsegély-szolgáltatást, nemcsak a magyar munkavállalók, de a nálunk dolgozó nem kevés osztrák számára is.

- Burgenland tartomány és a Nyugat-Dunántúl három megyéjének MSZOSZ-es érdekképviselete találta ki a szolgálatot - kezdte dr. Kovács Bernadett jogi irodavezető, aki néhány hónapja vette át az egerszegi irodát. - A nyugati régióban inkább Győr és Vas megyékből járnak ki dolgozni az emberek Ausztriába, a zalaiak száma talán kétszázra tehető. Amúgy eddig majd tízezer munkavállaló kereste fel az osztrák és magyar irodáinkat.

Munkajogi, társadalombiztosítási ügyekben osztrák és magyar szempontból is naprakészek az irodák jogászai. Érdekes tapasztalat, hogy amint a magyar munkavállalók kikerülnek a határon túlra dolgozni, azonnal bekattannak a szociális ügyek.

- A személyes találkozásokon hamar kiderül, hogy az emberek még az alapvető magyarországi jogokkal sincsenek tisztában. Halkan jegyzem meg: csak a kereset érdekel mindenkit, standard kérdés: jár-e az év közbeni kezdéssel a 13. vagy 14. havi bér, és adózáskor mennyit és hogyan lehet visszaigényelni.

Év végén, az ausztriai leépítések idején alaposan megnövekedett a jogi irodák forgalma. Sok szó esett a munkanélküli segélyről (ez egyébként zöldkártyás magyar munkavállalónak csak osztrák állandó lakcím mellett jár), illetve, hogy milyen ellátást fizetnek leállás idejére.

- Ausztriában is hasonló a helyzet, mint idehaza: az autó-, az elektronikai és az építőiparban decembertől rengeteg a leépítés, osztrák és külföldi munkavállalók egyformán kerülnek utcára. Utóbbiak közül a zalaiak a mindennap nyitva tartó szombathelyi irodába térhetnek be tanácsért, míg az egerszegi és kanizsai irodák ügyfélfogadását az érdeklődők igényeihez alakítjuk.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!