Zalaegerszeg

2008.10.17. 02:29

Rózsák és ezüsthársak

<b>Zalaegerszeg</b> - Arany Rózsa díjat kapott Zalaegerszeg a Virágos Magyarországért versenyen. A szervezőbizottság régiós fődíjának elnyeréséről sajtótájékoztatót tartottak a város vezetői.

Szabó Judit

A szervezőbizottság ez évtől régiónként egyetlen Arany Rózsa díjat ítél oda annak a településnek, amely évek óta kiemelkedően szerepel a környezetszépítő versenyen. A Nyugat-dunántúli Régióban Zalaegerszeg nyerte el a dí-jat. Dr. Gyimesi Endre polgármester elmondta: az önkormányzat ötödik éve hirde-ti meg a Virágos Zalaegerszegért versenyt, s a lakosság ösztönzése mellett maga is figyelmet fordít az országos viszonylatban kiemelkedően nagy mennyiségű zöldfelület gondozására és bővítésére.

A közelmúltban a parkerdei körforgalom közepének beültetésével, a Kossuth utcai és Dísz téri növénytelepítéssel (többek között ezüsthársak és díszkörtefák ültetésével) gyarapították a zöldterületet, amelyhez 160 hektár városi kezelésű erdő is tartozik. A parkok, virágágyások gondozására idén százmillió forintot fordít az önkormányzat, s jövőre még többet szeretne, hangsúlyozta a polgármester.

Nagy András, a Városgazdálkodási Kft. ügyvezető igazgatója arról beszélt, hogy látványos szakaszába érkezett a zöldterület-fejlesztési program, minden bizonnyal ez is közrejátszott az Arany Rózsa díj elnyerésében. A további virágosítás és parkosítás ugyanakkor nemcsak a szakmai koncepción múlik, hanem pénzkérdés is - az őszi virágosítás költsége például elérte a tízmillió forintot.

Az önkormányzat a közeljövőben a Bajcsy-Zsilinszky téren, továbbá a Platán sor és a Hock János utca kereszteződésében tervez zöldsziget-kialakítást, közölte Gyutai Csaba alpolgármester, hozzátéve, hogy a Gébárti-tónál nagy léptékű faültetésbe kezdenek, pótolják a kiszáradt fenyőket.

Ezek is érdekelhetik