Zalaegerszeg

2008.04.11. 02:29

Zenés ajándékkal

Zalaegerszeg - Három évtizedes közös múltat tudhat immár magáénak a zalai megyeszékhely és a finnországi Varkaus. A testvérvárosi kapcsolat eme jubileumát gálával ünnepelték a minap.

Péter Gyöngyi

Zalaegerszeg legrégebbi testvérvárosába, Varkausba látogatott az elmúlt hét végén egy apró, dr. Gyimesi Endre polgármester vezette küldöttség, melynek tagja volt Kiss Ferenc és dr. Káldi Dávid önkormányzati képviselő is. A rövid, ám tartalmas látogatás apropója a két település kapcsolatának, valamint a Finn-Magyar Társaság varkausi szervezetének jeles évfordulója volt.

- Kulturális delegációt is vittünk magunkkal, az ünnepi gála alkalmával fiatal zalaegerszegi hangszeres szólisták adtak műsort - említette a város első embere, aki hozzátette, hivatalos tárgyalásra szintén sor került, a közgyűlés elnöke, a választmányi elnök, a jelenlegi, illetve a két korábbi polgármester ugyancsak fogadta a zalai vendégeket. - A polgármester úrral beszélgettünk természetesen a testvérvárosi kapcsolatról, a folytatásról, annak irányáról. Úgy tervezzük, hogy a fiatalok felé fordulunk, az iskolák közötti együttműködéseket erősítjük.

A kultúra, valamint a sport területét illetően már bizonyos konkrétumokról számolhatott be dr. Gyimesi Endre. A Zalai Táncegyüttes 2009-ben szórakoztatja majd a varkausi közönséget, a rá következő esztendőben pedig egy finn együttes érkezik a megyeszékhelyre. Megállapodtak a zalai fiatalok alkotta jégkorongcsapat kiutazásáról is.

Az ünnepi programok keretében két kiállítás nyílt a finn városban. Az egyik tárlat az elmúlt három évtized során, a találkozások alkalmával átadott, összegyűjtött relikviák, ajándékok segítségével idézte a múltat, míg a másik, egy fotókiállítás, a varkausiak magyarországi emlékeit mutatta be az érdeklődőknek. Az egerszegiek körülnéztek a Mechanikus Hangszerek Múzeumában, majd egy obszervatóriumban.

A vendégek kulturális meglepetésének keretében a nemrégiben országos hegedűversenyen első helyezett Nauratyil Eszter, a kiemelt nívódíjjal is büszkélkedő gordonkás, Standi Dorottya, a zongorán játszó Vissi Barnabás - valamennyien sikerrel szerepeltek a tavalyi Zegasztár tehetségkutató versenyen is -, valamint a trombitajátékával már számtalan elismerést magáénak tudó Vörös Ádám lépett az ötszáz fő befogadására alkalmas varkausi terem színpadára. Az ifjakkal tartott Tóth László, a Pálóczi-zeneiskola pedagógusa is.

- Természetesen az intézmény legtehetségesebb diákjaira esett a választás, azokra, akik az idei tanévben kimagasló eredményt értek el - említette a pedagógus. Tóth László - Barnabást kívéve - zongorán kísérte a fiatalokat, ugyanakkor szólistaként is sikert aratott Liszt Ferenc Spanyol rapszódia című művével.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!