Zalaegerszeg

2008.04.08. 02:29

Tavaszi parktakarítás

Zalaegerszeg - Őserdei sűrűségű növényzet helyett szinte már autópálya-szélességű út fogadja az egerszegi Parkerdő látogatóit, ha a sétájukon a Válicka-patak felé tartanak.

MTI

Ha a laikusnak első pillanatra meghökkentő is a látvány, elmondhatjuk, tervszerű felújításról van szó.

- A Parkerdő egész területén visszaifjítjuk a cserjecsoportokat, és az ide nem tartozó egyedeket kivágjuk a tavaszi induló munkálatok keretében - közölte érdeklődésünkre Székely Róbert, az önkormányzat erdőgazdálkodási szakreferense. - Igaz, most a japánrózsacserjéket tőig visszavágtuk, de ez a fajta egy év alatt 60 centire feljön, és két-három év után visszaerősödik - magyarázta, majd hozzátette: a bodzát, kecskefüzet, amerikai kőrist viszont kivágják, mert rendkívül agresszíven terjednek, és a cserjék között is megjelentek.

A tavaszi ifjításra, a száraz fák kivágására, a szemét összegyűjtésre több mint 700 ezer forintot költenek. Ezen túlmenően hamarosan az összes arra még érdemes padot felújítják; csiszolás, festés szerepel a munkák között. Ez után kerül sor majd az első kaszálásra, amit idén még további kettő követ.

A 83 hektáros Parkerdőben az elmúlt időszakban több helyen is történt fatelepítés, tudtuk meg a szakreferenstől. A vérmalmi réten 0,26 hektáron ezer juhar-, hárs- és tölgycsemetét ültettek el. Odébb, a vízmű Válicka-patak melletti védterületénél fél hektáron az elszáradt lucfenyőket vágták ki, és helyükre őshonos hazai fafajokat (juharfák, tölgyek, vadgyümölcsök) telepítettek. Pár száz méterre innen északra, a Válicka és a Zala összefolyásánál, a Zala ártérben 1,11 hektáron összesen 11 ezer kocsányostölgy-csemetét ültettek el. Évtizednyi idő kell, míg ezek felerősödnek,további fél évszázadnak kell eltelnie, mire szépen erdővé formálódnak, és százhúsz éves korukban érnek fűrész alá. Az erdő rendeltetése miatt - a nevelővágások kivételével - a fák kivágására csak elhalásukat követően kerül sor.

Székely Róbert elmondta, a felújító munkálatokkal hamarosan végeznek a Városgazdálkodási Kft. szakemberei. Ezt követően a Kontakt Humán Kht. dolgozói majd hetente - általában péntekenként - végigjárják és takarítják a Parkerdőt az elkerülő út és a felüljáró közötti területen. Kéthetente pedig az egész ligetre kiterjedően vizitálnak, takarítanak, hangzott az ígéret.

A terület népszerűségét tovább fokozná, ha a gépjárműforgalom csökkenne itt - ez egyben korlátozná az illegális szemétlerakást is. Ennek mértékét jelzi, hogy idén innen már 10 köbméter hulladékot távolítottak el. Ezért tervezik, hogy csak a Vérmalombeli bérházakhoz vezető út használatát engedik, a Válicka felé vezető szakaszt pedig sorompóval lezárják. A járműforgalom ennél komolyabb, a már a Parkcentertől való korlátozása csak a Vérmalombeli bérlakások lebontása után várható. Rossz műszaki állapotuk miatt erre az év végig sor kerül, legalábbis az önkormányzati közgyűlés hatályban lévő döntése erről szól. Addig viszont az ott élőket el kell helyezni. Jelenleg az öt lakásból négyet használnak a családok - meg nem határozható létszámban.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!