Zalaegerszeg

2007.02.20. 03:29

Fénykor és mélyrepülés

Zalalövő - Szünetelteti működését március 30-ától a római kori leleteket bemutató kiállítóhely és romkert, amennyiben a települési önkormányzat nem vállalja át fenntartását a megyei múzeumtól.

Szabó Judit

- A megyegyűlés elfogadta a Zala Megyei Múzeumok Igazgatóságának javaslatát, hogy ha nem járnak sikerrel a zalalövői önkormányzattal folytatandó tárgyalások, szüneteljen a kiállítóhely működése. Tisztában vagyok vele, hogy fontos és értékes gyűjtemény a zalalövői, mégis kénytelenek voltunk meghozni a döntést, hiszen a megye odáig jutott, hogy a létéért küzd - mondta az alelnök.

A múzeum külső kiállítóhelyei közül a lövői az egyetlen, amelyet nem a települési önkormányzat működtet, magyarázta dr. Vándor László megyei múzeumigazgató, hogy miért a római kori gyűjtemény nyitva tartásának szüneteltetésére tett javaslatot.

- Zalaszentgróton, Letenyén, Tótszerdahelyen, Káváson, Csesztregen és Alsórajkon is átvállalta a helyi önkormányzat a kiállítóhely fenntartását, csak a zalalövőivel nem sikerült megállapodnunk. Ennek ellenére eszünkbe sem jutna bezárni a kiállítást, ha elkerülhetnénk a megszorításokat, de jelentős elvonással kell megbirkóznunk, és 12 fős leépítést végrehajtanunk. Itt most az a kérdés, hogy a Göcseji Falumúzeum nyitva tartását korlátozzuk, vagy a zalalövői kiállítóhely üzemeltetéséről mondjunk le. Sajnos, ilyen alternatívák közül kell választanunk - érvelt dr. Vándor László, s hozzátette: a lövői kiállítóhely működtetésén túl, amely évi másfél millió forintba kerül, szem előtt kell tartani, hogy költséges beruházásokra lenne szükség, mert a romkert lassan látogathatatlanná válik, a megye azonban még a múzeumi igazgatóság legfontosabb épületeire sem tud áldozni. Zalalövő polgármestere másként szemléli az ügyet.

- Ha másél millió forint teszi tönkre a megyét, egyetlen alkalmazott bére és a rezsiköltség, akkor átvállaljuk az összeget, hiszen már eddig is segítettünk: a karbantartási feladatokat jórészt elvégeztük, kaszáltunk, meszeltünk - jelentette ki Kozma János, hozzáfűzve, hogy még testületi döntésre van szükség a kiállítóhely átvételéről.

- Nem tartom azonban helyénvalónak - folytatta a polgármester -, hogy az állam leadja a feladatot a szegény megyei önkormányzatnak, az pedig a még szegényebb települési önkormányzatnak. Tárgyalni fogunk természetesen a kiállítóhely jövőjéről, de egyelőre várom a múzeumi szervezettől a költségvetési kimutatást, hogy pontosan lássuk, milyen kötelezettséget vállalnánk át.