Zalaegerszeg

2007.02.16. 03:29

Érzelmi szempontok

Zalaegerszeg - Mint arról többször beszámoltunk, az önkormányzat oktatási bizottságának döntése értelmében a következő tanévtől nem indul első osztály a Pais Dezső Tagiskolában. Ezúttal az érintett szülők kértek lehetőséget arra, hogy érveiknek a nyilvánosság előtt adhassanak hangot.

Horváth A. Attila

A napokban a paisos gyerekek szülei közül többen is felkeresték szerkesztőségünket. Szabó István például a leginkább azt nehezményezte, hogy bármiféle szülői fórum, illetve előzetes egyeztetés nélkül, tulajdonképpen a fejük felett született meg a döntés, melynek meghozataláról a szeptemberi beiskolázáskor még szó sem volt.

- A gyerekek, különösen az alsósok számára nagyon fontos a stabilitás, a most zajló átszervezés azonban sok család életébe gázol bele. Kérdés továbbá, hogy egy közel ezer fősre felduzzasztott Landorhegyi-iskola képes-e fenntartani a Paisra jellemző magas oktatási színvonalat. Az osztályok átszervezésével ráadásul a gyerekeknek beilleszkedési nehézségekkel is szembe kell nézniük - fogalmazott Szabó István. Hozzátette: nem igaz, hogy elöregedő városrész lévén kevés a gyerek; a tavalyi beiskolázási létszám éppen a Landorhegyen élő gyermekes fiatalok számának növekedésére utal.

A szülő szerint a Pais jó adottságokkal rendelkezik: zöldövezetben található, a közelmúltban gépészetileg felújították, kiváló a tanári kara, sőt, ez az egyetlen iskola, ahol uszoda várja a gyerekeket...

Szülők egy csoportja ugyanakkor az egyik elsős osztály tanítónője mellett száll síkra. Dajka Margit és Jurina Beáta lapunknak elmondta: szeptemberben körülbelül 40 gyereket kifejezetten a tanítónő személye miatt írattak be a Paisba, abban a tudatban, hogy ő végigviszi az osztályt az alsó évfolyamokban. Mint mondták, ennek ellenére a gyerekek iránt szeretettel, odafigyeléssel és türelemmel viseltető, nyugdíj előtt álló tanítónő prémiumévének leteltével várhatóan távozni kénytelen az intézményből. A szülők - tiltakozásukat nyomatékosítandó - tegnap aláírásokkal ellátott petíciót juttattak el dr. Gyimesi Endre polgármesterhez. A gyermek a legnagyobb érték, s nem lehet mindent és mindenkit a gazdasági érdekeknek alárendelni, olvasható levelükben. Az aláírók amúgy tiltakozásuk eredménytelensége esetére további demonstrációkat helyeztek kilátásba.

A város vezetését arra kértük, reagáljon a felvetésekre, illetve értesülésünkre, mely szerint egy országszerte iskolákat működtető alapítvány érdeklődik a Pais-iskola esetleges átvétele iránt.

Velkey Pétertől, a művelődési és közoktatási osztály vezetőjétől megtudtuk: az alapítványi iskola kezdeményezésének ügyében a szakosztályhoz hivatalos megkeresés nem érkezett, ezzel szemben érvényben van az oktatási és ifjúsági bizottság határozata a Pais-iskola 2007-2008. évi beiskolázására vonatkozóan, így ennek végrehajtása mind az érintett intézmény igazgatójának, mind a szakosztálynak kötelessége.

- A munkaerő-gazdálkodást érintően egyértelműnek látszik az igazgató úr szándéka, hogy amennyiben lehetséges, azon kollégák esetében történjenek lépések, akiknek lehetőségük van nyugdíjas éveik megkezdésére. Így elkerülhető, hogy olyan kollégák jussanak nehéz helyzetbe, akiknek adott esetben semmilyen megélhetési forrásuk nem lenne. Ez utóbbi egy fiatal, a családalapítás éveit élő pedagógusnál kritikus helyzetet teremthet, de egy 50 év körüli kolléga elhelyezkedése sem lenne egyszerűbb. Tudom, hogy ezzel együtt az érintett, nyugdíjba vonuló kollégák egy része ezt sérelemként éli meg, s értékes pedagógus egyéniségek kényszerülnek idő előtt abbahagyni a tanítást, nevelést. Ugyanakkor ez nem az iskolák és nem is a fenntartó önkormányzatok hibájából következik, hanem a kényszerhelyzetből, amelyet a közoktatási törvény módosítása és a központi normatív finanszírozás drasztikus csökkenése idéz elő. Ebben a helyzetben kell úgy működtetni az intézményrendszert, hogy a gyerekeknél ne következzen be a törvényben is megfogalmazott aránytalan tehernövekedés - hangsúlyozta Velkey Péter. Hozzátette: ez esetben a két iskola között mindössze 300 méter a távolság, ugyanakkor a városok kényszerű racionalizálási lépéseivel párhuzamosan sorra megszűnnek majd a kistelepülések iskolái, ahol viszont a tanulóknak nem a szomszéd utcába kell majd ezentúl járniuk, hanem a szomszéd településre...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!