Zalaegerszeg

2007.01.26. 03:29

Tervek négy évre

Zalalövő (szj) - Összeállította az önkormányzat a 2010-ig tartó időszakra vonatkozó gazdasági programját, melyet a keddi ülésen tárgyaltak meg a képviselők.

Szabó Judit

Idegenforgalmi területen a Borostyán-tó fejlesztése szerepel a kiemelt célok között. A képviselő-testület egy másik napirend keretében határozott arról, hogy a strandot idén is vállalkozásba adja, vagyis letett a szabadstrand kialakításának ötletéről. Arról később dönt, hogy az eddigi üzemeltetőt bízza meg a működtetéssel vagy pályázatot ír ki, mindenesetre azt tartja szem előtt, hogy az üzemeltetésből befolyó díjak fedezetet nyújtsanak az államkasszába fizetendő vízkészletjárulék összegére. A gazdasági programba beépítették a strand vizesblokkjának korszerűsítését, amely ugyancsak régi célkitűzés, valamint a szálláshely-kapacitás bővítésében gondolkodnak.

A munkahelyteremtés ugyancsak prioritást élvez a város terveiben. A vállalkozások letelepítéséhez adottak a feltételek, hiszen az elmúlt években infrastrukturális beruházásokat végeztek az ipari parkban. Ezekben a hetekben is tárgyalnak potenciális befektetőkkel, például egy olasz zöldségtermelő céggel.

A gazdasági programban feltüntették a villany- és a vezetékes ivóvízhálózat kiépítését a Pacsa-hegyen, az óvoda bővítését, az iskolai konyha felújítását, az utak javítását, a városközpont rehabilitációját, és új házhelyeket alakítanának ki. Folytatni szeretnék a kerékpárút kiépítését is a patakai vasútállomástól a Borostyán-tó felé. Fontosnak tartották megemlíteni, hogy kiállnak a Zalalövő-Körmend vasútvonal megmaradása mellett. A képviselők javaslatai alapján még bővítik a gazdasági programot többek között a közvilágítás kiépítésével a vasúti átjáró és a Jókai utca között, s várhatóan a következő ülésen, a költségvetéssel együtt fogadják el.

A tervek megvalósítását a ciklus második felére halasztják az önkormányzat nehéz pénzügyi helyzete miatt, hiszen jelenleg legfeljebb a város működőképességének megőrzésére törekedhetnek. A pályázati részvételeket is nagyon meggondolják, mert nincs pénz az önrészre, illetveaz utófinanszírozott projektek költségeinek megelőlegezésére, újabb hiteleket pedig nem tudnak felvenni, míg a meglévőket nem törlesztették. Helyzetükön például úgy próbálnak javítani, hogy bírósági végrehajtót bíztak meg a be nem fizetett helyi adók beszedésével. Részben ennek köszönhetően már befolyt 7 millió forint a 25 millió forintos kintlévőségből.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!