Zalaegerszeg

2006.07.04. 02:28

Gazdálkodj okosan a gyógyszerkerettel!

A közgyógyellátáshoz továbbra is három jogcímen juthatnak hozzá a rászorulók alanyi jogon (például az első és második csoportos rokkantnyugdíjasok), normatív alapon (a jövedelmi helyzettől és a gyógyítás költségeitől függően) és méltányossági alapon, önkormányzati döntéssel.

Zalai Hírlap

 A gyógyszerek és ellátások igénybevételének szabályai azonban szigorodtak - ismertette Hardubé Judit, a polgármesteri hivatal népjóléti oszályvezetője.

- A legfőbb változás, hogy megszűnik a közgyógyellátás gyógyszerlistája, melyen az ingyenesen kapható szerek szerepeltek. Mostantól elvileg valamennyi gyógyszert ki lehet váltani az igazolvánnyal, de csak az egyénre szabott havi gyógyszerkeret terhére. Ez két részből áll az ezertől12 ezer forintig terjedő egyéni keretből, melyet az ellátott krónikus betegségei alapján határoznak meg, illetve az akut megbetegedésekhez kötődő évi hatezer forintos eseti keretből. Mindezt egy kártyára tölti fel a társadalombiztosítás, három hónapra előre. A kártyán szereplő összeg rövidebb idő alatt is elkölthető, de akkor a betegnek saját zsebből kell kifizetnie a többi gyógyszerét mindaddig, míg újból fel nem töltik a kártyáját. Ha a keret nem merül ki a 3. hónap végére, a maradék továbbvihető, a kártya érvényességi idején belül.

Az új rendszer célja megszüntetni a pazarlást a közgyógyellátásban. A jogalkotók bíznak benne, hogy az igazolvánnyal mindenki csak a saját gyógyszerszükségletét fogja beszerezni, nem irat fel pirulákat, s vált ki ingyen a rokonoknak és ismerősöknek. Az eddigi visszaéléseket szemléletesen példázza, hogy az igazolványokkal eddig az egyik közismert fájdalomcsillapítót váltották ki a legnagyobb mennyiségben.

Az ügyfeleknek továbbra is a polgármesteri hivatalokban kell kérelmezniük az igazolvány kiállítását, a háziorvostól pedig igazolást kell kérni gyógyszerfogyasztásukról, de a gyógyszerköltséget nem az orvos, hanem az egészségbiztosító számítja ki ezentúl a betegségre adható legolcsóbb medicina ára szerint.

A változás Zalaegerszegen 1894 főt érint, akik továbbra is használhatják a meglévő igazolványukat, mert 2007. június 30-ig párhuzamosan működik a régi és az új rendszer, de ha akarnak, előbb is áttérhetnek az újra. Akiknek időközben lejár az igazolványuk, azokra a megváltozott szabályok érvényesek, de a 2006. július 1. és október 1. között érvényét vesztő igazolványok gazdáinak nem kell azonnal a hivatalokba szaladniuk a csere miatt októberig még kiválthatnak gyógyszert a régi papírral.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!