Zalaboldogfa

2016.03.07. 13:48

Játszóteret építenek, utak rendbetételét tervezik

Zalaboldogfa – Korlátozott lehetőségekkel vág neki az idei esztendőnek Zalaboldogfa, ezt mutatja a kistelepülés ez évi költségvetése.

Szabados Judit

A közelmúltban elfogadta az idei költségvetését Zalaboldogfa önkormányzata közel 31,3 millió forintos főösszeggel. A kilátásokról és a falu helyzetéről Luter Péter polgármesterrel váltottunk szót.

– Kifogytunk az erőből. Élhető és vonzó a településünk, de az eredményeket megtartani nagyon nehéz – összegezte. Felidézte ezután, hogy a korábbi években milyen jelentős fejlesztések történtek Zalaboldogfán, ahol 2002 óta tölti be a polgármesteri tisztséget. Kiemelte a sportöltöző megépítését: falusi viszonylatban szinte luxuskörülményeket tudnak biztosítani a zöldmezős beruházással, sok társadalmi munkával épített kétszintes épületben. Felújították a kápolnát, a kultúrházat, 24 építési telket hoztak létre, megszüntették a falu zsáktelepülés jellegét a hatházai összekötő út kiépítésével, élénk közösségi életet szerveztek.

Három közmunkás dolgozik a faluban. A képen Hajgató Miklós, Födő Szabina és Nagy Imre Istvánné egy útépítés után hoz rendbe egy szakaszt. A zúzalékot még felhasználja a település Fotó: Katona Tibor

Luter Péter szerint ugyanakkor beigazolódott, amire 2011-ben, az önkormányzati törvény módosításakor felhívta a figyelmet, s ami ellen tiltakozott: a falvak egyre veszítenek önállóságukból, tartalékaikból kifogytak, már a működés is egyre nehezebb.

Ennek következtében tavaly is csak a legfontosabb feladatokat tudták megoldani. Elkészült az ivóvízrendszer korszerűsítése egy nagy uniós projekt keretében, a martonhegyi részen 44 ingatlan kapott lehetőséget a hálózatra csatlakozásra. A legrosszabb úthibákat pedig ki tudták javítani abból a pénzből, amit az állam biztosított cserébe, hogy adósságtól nem kellett megszabadítania ezt az önkormányzatot.

Luter Péter polgármester a zöldmezős beruházással készült sportöltöző előtt. A többfunkciós közösségi épületet 2014-ben avatták fel

Idén a tavalyihoz képest is csökken a működéshez nyújtott állami támogatás, így a településen az elsődleges cél a működés biztosítása, így például a polgármesteri hivatal, a könyvtár és a művelődési ház fenntartása, mutatott rá a polgármester.

A felújítási és fejlesztési célok között út- és járdafelújítások szerepelnek (ha lesz pályázati forrás, nagyobb léptékben is), és fontosnak tartják, hogy szép, rendezett legyen a falu, a nagy zöldterületek gondozottak legyenek. Ebben három közmunkás is segít. Idén a vízelvezető árkok tisztítása, kikotrása az egyik kiemelt feladat, és szeretnének játszóteret létesíteni a központban, mivel Zalaboldogfa növekvő lélekszámú (körülbelül négyszázan lakják) és az elmúlt években sok gyermek született. Sikeres pályázat esetén a templom felújításához is hozzájárul az önkormányzat, mondta Luter Péter.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!