Zalabaksa

2016.09.17. 16:23

Árvízvédelmi munkák (frissítve)

Zalabaksa, Kálócfa - Az elmúlt hét végén két újabb zalai településen alakult meg a települési önkéntes mentőcsapat.

Gyuricza Ferenc

A rendszerbeállító és nemzeti minősítő gyakorlat során Zalabaksán és Kálócfán is árvízvédelmi feladatokat hajtottak végre. Előbbi településen inkább kézi erővel dolgoztak, Kálócfán viszont már a technika is segítette a munkát.

- A községben élők számára nem ismeretlen az árvíz elleni védekezés, ugyanis az elmúlt évek során többször kerültünk éles helyzetbe - mondta Horváth Ottó polgármester. - Elsősorban a Dankó utca számít veszélyeztetett területnek, és bár történt itt gátszélesítés és koronaszint-emelés is korábban, ennek ellenére a vízelvezető árkok folyamatos tisztítása nem elhanyagolható feladat.

A polgármester azt is hozzátette: a községben 18 fővel alakult meg a mentőcsoport, a tapasztalat azonban az, ha valóban baj van, ennél jóval nagyobb létszámban jelentkeznek munkára a helybéliek.

Kálócfán ugyancsak 18 fővel alakult meg a mentőcsoport - tudtuk meg Szabó András polgármestertől. Ez utóbbi községben a Turti-patak medrét tisztították meg az elburjánzott növényzettől, illetve a mederben található tuskóktól. A munka itt a terület gazdája, tehát a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság munkatársainak koordinálása mellett zajlott, a technikát pedig a Le-Ko Kft. biztosította, mely a katasztrófavédelem állandó együttműködő partnere, ebből kifolyólag éles helyzetben is őket riasztják. A munkálatok a helyiek által Alsó-Kálócfának nevezett településrész, az Ady és a Petőfi utca, az itteni lakóházak, gazdasági épületek és egyéb ingatlanok védelmét szolgálták.

- A bokrozással és a tuskók eltávolításával a meder vízszállító képessége megnövekszik, s így a villámárvizek jóval gyorsabban levonulnak - magyarázta Horváth Tivadar területi felügyelő, aki kollégájával, Kósa József mederőrrel közösen koordinálta a beavatkozást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!