Zalaapáti

2016.05.17. 10:39

Vigyázzunk szavainkra - Rendbe hozták Nepomuki Szent János szobrát

Zalaapáti – Pünkösdhétfőn felavatták Nepomuki Szent János közel 250 éves szobrát, melynek megerősítették a talapzatát.

Keszey Ágnes

Május 16-án a katolikus egyház Nepomuki Szent János áldozópapra emlékezik. A 14. században Csehországban élt pap a folyók, hidak, hajósok, vízimolnárok, halászok védőszentje. A gyónási titok mártírjaként tartják számon, mert a feleségére féltékeny király fenyegetőzése ellenére sem árulta el, hogy mit vallott be gyónásában a hűtlenséggel gyanúsított királyné. IV. Vencel ezért a papot megkínoztatta és a Moldvába dobatta.

A szent szobrait hidak, vízfolyások mellett találhatjuk. Zalaapátiban is egy kis vízfolyás mellett áll Szent János szobra, amely a felirata szerint közel 250 éves (1768), még a bencés rend állíttatta. Talpazata erősen megrongálódott és félő volt, hogy a mögötte lévő házra dől.  Önkéntes munkával hozták rendbe, s pünkösdhétfőn kis ünnepség keretében felavatták. A megszépült szobrot Bóka Tibor helyi plébános áldotta meg.

A pünkösdhétfői szoboravató ünnepségen Pozsegovits Balázs, Pozsegovits Borbála, a művelődési ház vezetője, Vincze Tibor és fia: Vincze Benedek, Bóka Tibor plébános, Schwarcz Sándor és Cserjés Dénes
Fotó: Lakós László

Vincze Tibor, Zalaapáti polgármestere beszédében elmondta: a település legrégebbi emlékét mentették meg, mert bár a szobor talapzata teljesen új, de a rajta lévő lábazata, tartószéke, posztamense közel 250 éves. Maga a szobor sokkal későbbi alkotás, de idén annak is a 70. születésnapját ünnepelhetik. A tartószéken régebben egy másik Szent János szobor állt, amely most a Zalaapáti-pataknál látható.

– Ez a lábazat tehát közel 250 éves, régebbi a templomunknál, így településünk legidősebb fellelhető emléke. Megbecsülése és minden érték megmentése nagyon fontos – mondta a polgármester, s megköszönte ifj. Pálfi Sándornak, Tarr Zsoltnak és Makkos Gézának az alkotás megóvásában való közreműködést.

Nepomuki Szent János életéről azt mondta: az üzeni nekünk, hogy vigyázzunk arra, mit mondunk, vagy inkább egyszerűbben kifejezve, ha nem muszáj, feleslegesen ne fecsegjünk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!