Zalaapáti

2015.03.27. 19:04

Natúrparkot akarnak kialakítani Közép-Zalában

Zalaapáti - Ökoturisztikai régióvá szeretnék fejleszteni a közép-zalai térséget. Pénteken 25 önkormányzat képviselői találkoztak Zalaapátiban, hogy a kezdeti lépésekről egyeztessenek.

Arany Gábor

Az összejövetelnek helyet adó település vezetője, Vincze Tibor polgármester bevezetőjét követően az ötletgazda, Dancs Zoltán ismertette az elképzelést. A zalaszentmártoni polgármester érdeklődésünkre elmondta, hogy az ország tizedik natúrparkja alakulhat meg, ha a minisztérium elfogadja a koncepciójukat, amelynek létrehozására egyesületet alakítanak 25 önkormányzat részvételével. Céljuk, hogy Keszthelytől nyugatra, Zalacsánytól Zalavárig, Pacsától Alsópáhokig fellelhető természeti és kulturális értékeket egybegyűjtsék és az ökoturizmusra alapozva bemutassák. Ez egyben szolgálja a környezeti nevelést, a vidékfejlesztést, a természeti és kulturális örökség védelmét.

A térségben számos olyan élővíz, domborzati érdekesség található, melyek megismertetésével erősíthető a terület idegenforgalma. Az erről szóló koncepciót a nyár elejéig kidolgozzák.

Magyarországon most kilenc ilyen térség létezik. Az 1990-es évek közepétől ismertek az első natúrpark kezdeményezések, ilyen címet 2004-től kaphatnak azon szervezetek, amelyek benyújtják a megfelelő dokumentációt. Az első magyarországi natúrpark a határon átnyúló, magyar osztrák kezdeményezésre létrejött Írottkő Natúrpark volt.

Ezek is érdekelhetik