Vörösiszap

2011.10.04. 13:35

A vörösiszap ár elvitte az emlékeket, a gyermekkort, a múltat

A vörösiszap ömlés után órára pontosan egy évvel rendezték meg katonai tiszteletadás mellett az emlékünnepséget a lebontott házak helyén létesített parkban. .

zaol.hu


Az ár elvitte az emlékeket, a gyermekkort, a múltat

Devecseren több száz jelenlévő egy percen át némán emlékezett a katasztrófa során elhunytakra, illetve Makovecz Imre, Kossuth-díjas építészre.

 Dr. Pintér Sándor belügyminiszter beszédében - melynek elejét bakizással kezdte, mondvűn  "tíz évvel ezelőtt" szakadt át a gát -a gát átszakadása utáni percekre is. Mint mondta, az egy millió köbméter lúgos zagy rátört Kolontárra, a gyilkos áradat magával ragadott mindent, nem kímélve embereket, házakat, jószágokat.

- Nyolc ember életét követelte rögtön, további kettőét vette el a maró lúg később a kórházban. Aztán tovább pusztított Devecserben és Somlóvásárhelyen. Elsodorta és lakhatatlanná tette a házakat, elvitte az emlékeket, a gyermekkort, a múltat. Beborította a sűrű lúgos iszap a környéket, veszélyeztette a holnapot, a folyók vizét. A Dunánál tudták csak megfékezni. Nem természeti katasztrófa, nem istenítélet volt, hanem emberi felelőtlenség. Még tartott a gyilkos áradat, amikor már megkezdték a mentést, akik állva maradtak. Jelen volt a rendőrség, a mentőszolgálat, mentettek ölben, gépkocsival, mentőhelikopterrel. Köszönet a kifejtett tevékenységükért. Itt voltak rajtuk kívül a civilek is, mindannyiuk gyors és szakszerű munkájuknak köszönhetően többen maradtak életben. Az igazi összefogás eztán jelent meg, összefogott a katasztrófa sújtotta területekért a közelben és távolban lakó. A kormány által irányított és képviselt nemzeti összefogás meghozta eredményét. Példát mutattunk az újjáépítésből - mondta a belügyminiszter. Hozzátette, hogy mára új, korszerű otthonokba költözhettek a kárt szenvedettek, új hivatalok épültek, megújultak a települések. Kétszer ad, aki gyorsan ad és a magyar kormány gyorsan adott. Egy év sem kellett, hogy mindez megvalósuljon.

Emberi nem törődés okozta a vörösiszap-katasztrófát

Kolontáron, a nemrégiben felállított emlékműnél Kontrát Károly, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára kijelentette: emberi nem törődés, felelőtlen kapzsiság és pénzhajhászás okozta a vörösiszap-katasztrófát.

Mint mondta, a felelősöket meg fogják találni, ezzel tartoznak az érintetteknek és az igazságnak.

A kolontári megemlékezésen néhány százan vettek részt, közöttük a rokonaikat elveszítő gyászolókkal.

A megemlékezésen részt vett Pintér Sándor belügyminiszter, Hende Csaba honvédelmi miniszter, a kormányfő felesége, Lévai Anikó, mint a Magyar Ökomenikus Segélyszolgálat jószolgálati nagykövete, államtitkárok, országgyűlési képviselők, a megye vezetői, valamint a helyi elöljárók: Tili Károly, Kolontár, Toldi Tamás Devecser és Marton László, Somlóvásárhely polgármestere.

Felavatták a devecseri postát

Kedden délelőtt az ünnepségsorozat a szentmisével kezdődött Devecserben, majd átadták a rekord idő, mindössze három hónap alatt felépült új postát.


Felavatták az iskola udvarát

Átadták az tagozatosok kis iskolájának megújult, játszótérrel, sportpályával bővített udvarát is.

Eszterhainé Fatalin Ilona igazgató és az alsó tagozat vezetője, Sikos Lászlóné köszöntötte a vendégeket emlékeztetve a gyerekeket a katasztrófa óta kapott rengeteg adományra, kirándulásra, nyaralásra.

További részletek a Napló honlapján. Klikk ide!


További cikkek:


Október 4. - Egy súlyos évforduló (videóriport)

Ilyen súlyos ipari baleset a világon korábban nem történt

Október végére kész a Kolontár-jelentés

Csontig elolvadt a húsa


 Dosszié a katasztrófáról itt!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!