Vörösiszap

2011.09.27. 07:39

Vörösiszap-katasztrófa: 10 embert gyanúsítanak

Újabb két embert hallgattak ki a tavaly októberi vörösiszap-katasztrófával összefüggésben a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) munkatársai, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó közveszélyokozás bűntett megalapozott gyanúja miatt - közölte a rendőrség kedden.

MTI

Az ügyben ezzel tízre emelkedett a gyanúsítottak száma, valamennyien a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt. jelenlegi és egykori munkavállalói, mindannyian szabadlábon védekezhetnek - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivői irodája.
   
A közlemény szerint a korábbiakhoz hasonlóan szakértői vélemények alapján hétfőn kihallgatott R. Martin és K. Árpád panasszal élt a gyanúsítás ellen, ennek elbírálása folyamatban van. Az NNI a vörösiszap-katasztrófával összefüggésben halált előidéző közveszélyokozás vétsége és más bűncselekmények megalapozott gyanúja miatt folytat nyomozást.
   
A rendőrség hétfőn tudatta, hogy négy újabb gyanúsítottat hallgattak ki: P. Ferencet, D. Józsefet, L. Lászlót és G. Gábort egyebek mellett halált előidéző gondatlan közveszélyokozással gyanúsítják. A cég jogi képviselőjének tájékoztatása szerint a középszintű vezetőket szándékos kötelezettségszegéssel gyanúsítják, amely ellen mindannyian panasszal éltek.
   
Korábban négy embert gyanúsítottak meg: Bakonyi Zoltánt, a Mal vezérigazgatóját őrizetbe vették, majd két nappal később a Veszprémi Városi Bíróság elrendelte szabadlábra helyezését. A megyei bíróság halálos tömegszerencsétlenséget okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétségében megállapította az alapos gyanút Bakonyi Zoltánnal szemben, zár alá vette a cégvezető ingatlanvagyonát és a cégben lévő üzletrészét.
  
  A rendőrség gyanúsítottként hallgatta ki a Mal Zrt. műszaki igazgatóját, Deák Józsefet, majd néhány nap múlva F. Józsefnét is, a timföldgyár környezetvédelmi és laborfelelősét. A műszaki igazgatót, illetve a környezetvédelmi és laborfelelőst gondatlan közveszélyokozással és környezetkárosítással gyanúsítják.
   
A negyedik gyanúsított a vörösiszap-katasztrófa idején diszpécseri szolgálatot teljesítő Sz. Tibor volt, aki az NNI álláspontja szerint október 4-én, munkája során elmulasztotta, hogy az intézkedési tervekben előírtaknak megfelelően értesítse a hatóságokat a gátszakadásról, amelyért halálos tömegszerencsétlenséget okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetéssel gyanúsítják.
   
A Mal Zrt. Ajka melletti tározójából kiömlő vörösiszap három települést öntött el, Kolontárt, Devecsert és Somlóvásárhelyt. A katasztrófa következtében tíz ember vesztette életét.


Megszüntették a devecseri adományeltűnések miatti nyomozást

Megszüntette a rendőrség az állítólagos devecseri adományeltűnések miatt indított nyomozást, mert az adományok beérkezése nem bűncselekmény, hanem szállításszervezési problémák miatt maradt el - közölte a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője kedden az MTI érdeklődésére.
A rendőrség januárban indított vizsgálatot annak kiderítésére: van-e valóságalapjuk azoknak a híreszteléseknek, amelyek szerint különféle adományok tűntek el a vörösiszappal tavaly októberben elöntött Devecserből. 
Orsós Károly tájékoztatása szerint az ügyben indított büntetőeljárás az elmúlt héten a nyomozás megszüntetésével befejeződött. 
Korábbi közlés szerint két bejelentés érkezett a rendőrséghez, a bejelentők mindkét esetben a településen közszájon forgó mendemondákról számoltak be, és az információk nem igazolták bűncselekmény elkövetését.
A hivatalból indított nyomozás célja volt tisztázni, hogy az adományok kiosztásával kapcsolatban történt-e bűncselekmény.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!