Vörösiszap

2010.12.01. 14:45

Iszapömlés: kezdődhet az ökológiai rehabilitáció

Befejeződött a vízminőségi kárelhárítás a vörösiszap-katasztrófa sújtotta térségben, így elkezdődhet a terület ökológiai rehabilitációja - mondta Illés Zoltán környezetvédelmi államtitkár szerdán az egyik érintett településen, Kolontáron tartott nemzetközi sajtótájékoztatón.

MTI

Az államtitkár közlése szerint a Torna-patak már a katasztrófát megelőzően is halott volt, mivel a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt. területéről folyamatos szennyezés érte a térség egyetlen folyóvizét. További környezetterheléssel már nem kell számolni, a károkozás megszüntetése azzal vált lehetővé, hogy az üzemi területen is befejezték a vízminőség-védelmi munkát - mondta az államtitkár.
   
Hozzátette: az elkövetkező hónapok legfontosabb feladata az elöntött 1.017 hektáros mezőgazdasági terület megtisztítása lesz, ami már néhány hektáron megtörtént. A terület ökológiai rehabilitációjára a tárca az energianövényeknek és ezen belül is a fás szárú fűz, és a nádfajták termesztését támogatja.
   
Illés Zoltán szerint a terület vörösiszap-mentesítése, az energiaültetvények létrehozása, és a pelletáló üzemek megépítése 15 milliárd forintból megvalósítható. Ezt a tárca európai uniós pályázati forrásból tervezi megvalósítani. Ennek érdekében a Belügyminisztériummal és a Nemzeti Fejlesztési Minisztériummal folytatnak egyeztetéseket - tette hozzá.
   
Baksa György, a Mal Zrt. korábbi vezérigazgatója szerint a Mal Zrt. tározóinak területén működtetett monitoring rendszert is emberek felügyelik, probléma bármikor lehet. Felelőst az adatok értékelését követően lehet majd találni, addig a találgatások alaptalanok. A monitoring rendszert az egykori vezérigazgató az árvízvédelmi rendszerekhez hasonlította, ahol a vörösiszap-gátakat a körülvevő árok menti résfal védi az átszivárgástól. Elmondta, hogy minden adatról üzemnaplót vezettek, mérték a folyadékmennyiséget, amely az engedélyekben rögzített mértékű lehetett. Baksa György 2002-ig volt a cég vezérigazgatója.



Vörösiszap-áradat: Adománygyűjtés lapcsoportunknál - KLIKK IDE a részletekért!  


A KATASZTRÓFA DOSSZIÉJA ITT!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!