Vonyarcvashegy

2016.08.23. 13:08

Kisvonattal a környezettudatos úton

Vonyarcvashegy – A strandon, a játszótér mellett kisvonatot helyeztek el, amely valójában egy kis szelektív hulladékgyűjtő sziget. A játékos megoldás célja, hogy a gyerekek megismerkedjenek a módszerrel, de a tapasztalatok szerint a felnőtteknek sem árt a tudatformálás.

Keszey Ágnes

Egyik kosárba a papírt, másikba a kommunális hulladékot, harmadikba a műanyag palackot kell dobni. Magyar és angol nyelvű feliratok is jelzik mindezt, azok alatt pedig a kis törpék mosollyal jutalmazzák, hogy minden hulladék a megfelelő helyre került. A kisvonatot – melyet a Major Lajos vezette fafaragó tábor résztvevői készítettek – a napokban rakták ki a vonyarcvashegyi strandra.

– Kisgyerekkorban kell kialakítani a jó szokásokat, ez a célunk ezzel a gyűjtőszigettel. Ha megtelnek az edények a vonaton, már megy is a szétválogatott hulladék a gyűjtőhelyre – mondta Péter Károly polgármester.

Egyszerre játék és tudatformáló az új látványosság, melyen képünkön Gyarmati Bence Máté ül

A tudatformálás a felnőtteknek sem árt:  sokan nem használják megfelelően a szelektív konténereket. A főútvonalról nyíló, forgalmas Rákóczi utcában sok probléma adódott, ezért pár napja elköltöztették a konténereket a strandi, zárt hulladéktárolóba.

– A műanyag és a papírhulladék közé gyakran oda nem tartozó anyagok kerültek – az üveggyűjtésnél volt a legkisebb probléma – és rendszeresen előfordult, hogy amikor megteltek az edények, akkor körberakták, rápakolták a hulladékot. Sokan a háztartási hulladékot is a szelektív szigetre hordták, áldatlan állapotok uralkodtak – fejtette ki a polgármester.

Az is hozzájárult a rendezetlen, szemetes utcaképhez, hogy nemcsak a lakosok, hanem vállalkozók – olykor más településről érkezők – is oda hordták a hulladékot. A többi gyűjtőszigetet a tapasztalatok szerint tudatosabban, kulturáltabban használják a helyiek és a turisták. A szezon elmúltával a település vezetése átgondolja, hogy visszakerüljön-e a Rákóczi utcába a gyűjtősziget.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!