Vonyarcvashegy

2016.11.15. 19:55

Ahol értéke van a kultúrának

Vonyarcvashegy - Ha megpróbálom elképzelni az életre kelt energiát, rögvest Börner Ildikó, a 17 éve alakult vonyarcvashegyi Balaton Art Alkotóközösség vezetője jut eszembe.

Civil Tudósítónktól

Csupa vidámság, tettrekészség, közösségi szellem, és persze színek jellemzik. Szépek, tarkák, élénkek, mint ő. Ildikóban gyermekkora óta él az alkotásvágy, porcelánfestőnek készült, majd a festészet mellett döntött. Ugyanakkor már tíz éve igazgatja a 19 fős művészetápoló közösség életét. A jubileum jó alkalom egy összegzésre.

- Szenvedélyesen kíváncsi természetű vagyok - kezdi a beszélgetést. - Érdekel minden, ami a környezetemben történik. Ezért is mertem vállalni a Balaton Art Alkotóközösség vezetését, amikor Major Lajos fafaragó művész, az akkori elnök felkért rá. Addig nem volt dolgom ekkora egyesülettel, de hamar beletanultam. Az egymás iránti nyitottság, sokféleség elfogadása összetart bennünket.

Börner Ildikó a vonyarci Balaton Art Alkotóközösség vezetője  Fotó: A szerző

- Alkotótáborok, kiállítások garmadáját szervezte az elmúlt években, s Ön is alkotott.

- Sűrű az éves programunk. Évente minimum 14-15 alkalommal találkozunk, kiállítások, alkotótáborok, alkotónapok és egyéb rendezvények alkalmából. A programok szervezésében, a kiállítások berendezésében a tagok is segítenek, így marad nekem is elég időm a festészetre. A szervezői munka mellett a szakmai irányítást is joggal várják el tőlem, ehhez értékes segítséget kaptam a Művelődési Ház és Könyvtár által szervezett szakköri foglalkozásokon Lichtenwaller Zoltántól, majd Takács Ferdinándtól és nejétől, Szencz Lívia művészektől.

- Szívesen utazik, számtalan országot bebarangolt. Élmény-, tapasztalatgyűjtés az új képekhez vagy kíváncsiság vezérli inkább?

- Az utazás és a festészet is energiával bír. Gazdag és sokrétű lehet a festészetem, ha az utazás során benyomásokat gyűjtök. Ugyanezt vallják a tagtársaim is, hiszen közösségünk világot járt társaság. Az eredményességről vall, hogy külföldön (Wiener-Neustadt, Komárno, Homoródszentmárton) éppúgy kíváncsiak képeinkre, mint Sárváron, a Várgalériában, vagy az Írottkő Hotel aulájában, hogy csak egy párat említsek távolabbi kiállításainkon kívül. De gyakran veszünk részt képzőművészeti pályázatokon, szoros kapcsolatot ápolunk baráti alkotóközösségekkel.

- Hogyan látja az alkotóközösség jövőjét?

- Ezt az évtizedet szeretnénk még jó pár évvel meghosszabbítani, s továbbra is igyekszünk még szebbeket és jobbakat alkotni. A legnagyobb öröm az, hogy olyan helyen lakom, ahol értéke van a kultúrának, művészetnek, s ennek én is részese lehetek.



Kósa Tamás

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!