viharkárok

2018.06.09. 08:42

Vihar pusztított Zala megyében (Frissítve!)

Sok munkát adnak az egységeknek a zivatarok.

Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság, Magyar Hajnalka

Fotó: Gyuricza Ferenc

Főként kidőlt fák, leszakadt faágak és a felgyülemlő esővíz miatt riasztják Zala megye tűzoltóit az ország délnyugati részén átvonuló zivatarrendszer nyomán. A 76-os főúton, Sármelléknél, egy tízméteres fa dőlt az úttestre, a keszthelyi hivatásos és az alsópáhoki önkéntes tűzoltók megkezdték az eltávolítását. A Zalaszengrót és Tekenye közötti úton faágak hullottak az úttestre, a helyszínre a zalaszentgróti önkormányzati tűzoltókat riasztották. Salomváron, a Dózsa György utcában és Hévízen, a Széchenyi utcában a lezúduló esővíz okoz gondot, a keszthelyi és a zalaegerszegi hivatásos tűzoltók avatkoznak be. Szentgyörgyvölgyben, a József Attila utcában leszakadt villanyvezeték miatt kértek segítséget, a lenti hivatásos tűzoltók vonulnak a helyszínre.

Frissítés:

Információnk szerint a Zalaszentgyörgyi tóból folyik ki a víz, Zalacséb felé pedig le van az út zárva.

 

A szél falat döntött Egerszegen, de Keszthelyen tombolt leginkább

A péntek éjszakai vihar nyomán szombat reggelig összesen 34 alkalommal riasztották a megye hivatásos tűzoltóit, a legtöbb segítségre Zalaegerszeg és Lenti környékén volt szükség – mondta el lapunknak Cseresznyés Dániel, a katasztrófavédelmi igazgatóság sajtószóvivője. A kidőlt fák eltávolítása mellett a hirtelen lezúdult csapadékvizet kellett pincékből, kazánházakból, alacsonyabban fekvő területekről eltávolítaniuk.

Fotó: Umberto Pezetta

A legerősebb széllökéseket Keszthelyen és környékén mérték, az este folyamán a 90 km/h erősséget is elérte a légmozgás. A térségben a legtöbb feladatot a járdákra, utakra, udvarokra dőlő fák adták a tűzoltóknak. A beavatkozásokat a lenti, zalaegerszegi, keszthelyi, pacsai hivatásos, zalaszentgróti önkormányzati és a környékbeli önkéntes tűzoltók végezték. Az esetek egyike során sem történt személyi sérülés.

Fotó: Umberto Pezetta

Egyik olvasónk arról számolt be, hogy Zalaegerszegen, a Zala Parkban a vihar egy szakaszon ledöntött egy épülő, több mint 4 méter magas falat. Az elmondottak szerint a területen forgószél támadt, ez bontotta meg az épülő létesítmény falát. A munkások éppen hétfőn akarták zsaluzni a betonkoszurút, ennek hiányában azonban a 4 méter 10 centis fal megadta magát a természet erejének.

10.38

Zalaegerszeg közelében, a sohollári leágazó és a baki körforgalom közötti szakaszon a vihar következtében a főút fölé dőlt egy fa, amit a túloldali ágak fogtak meg. Valaki fűrésszel eltávolított róla két belógó ágat, így az autók közlekedhettek alatta. Szombaton délelőtt gelsei önkéntes tűzoltók érkeztek a helyszínre, hogy kivágják a megdőlt fát. A beavatkozás időtartamára az utat rendőri biztosítás mellett lezárják.

10.52

Komoly károkat okozott a péntek esti vihar a megye északnyugati részén, Zalalövő térségében. Magára a városra este tíz óra körül csapott le a zápor – tudtuk meg Pintér Antal polgármestertől, aki azt is hozzátette, onnantól kezdve percenként hívták telefonon, hogy komoly problémák lehetnek.

Fotó: Gyuricza Ferenc

- Már az éjszaka során több helyen is be kellett avatkozni, hogy menteni tudjuk a lakosok értékeit és asz önkormányzati tulajdont – mondta lapunknak szombat délelőtt a polgármester. – Mostanra egy gyors felmérést is végeztünk, ebből kiderült, hogy nagyobb a kár, mint előzetesen vártuk. Járdák és utak rongálódtak meg, a Rákóczi út burkolatát teljesen elmosta a lezúduló csapadékvíz. Az árkok iszappal teltek el, a mederlapokat magával sodorta az ár, s a tavaly átadott műfűves pályánk is tönkrement. A Zala folyó kilépett a medréből, az ifjúsági és szabadidőközpont is víz alatt áll, hirtelen ennyit tudtunk felmérni.

Fotó: Gyuricza Ferenc

Pintér Antal elmondta, rövid idő alatt 47 milliméternyi csapadék hullott a városra. Az önkormányzati tulajdonban sok tízmilliós kár keletkezett, de a magántulajdonban is hasonló mértékű lehet. Igyekeznek mindenkinek segíteni, akár azonnali beavatkozásra van szükség, akár a kárrendezések során kérnek tanácsot tőlük.

Fotó: Gyuricza Ferenc

A környező településeken is hasonló a helyzet. Zalacséb mellett egy villanyoszlopot tört el a vihar, emiatt a vezetékek összeértek, zárlat keletkezett, így a település egy részén megszűnt az áramellátás. Zalaszentgyörgyön egy ház falának csúszott a meglazult partfal. Zalaháshágyon és Vaspörben az árkok, átereszek tömődtek el. Akármerre jártunk, az utakon mindenütt sárfelhordást, törmeléket, leszakadt ágakat láttunk.

Fotó: Gyuricza Ferenc

Zalaszentgyörgy és Zalacséb között le kellett zárni a Zalaegerszeget Zalalövővel összekötő utat, mert a zalaszentgyörgyi tóból kiáradó hatalmas mennyiségű víz átcsapott a burkolaton. Ottjártunkkor mintegy ötven méter szélességben hömpölygött az ár az úton, a helyszínen tartózkodó rendőrök szerint az éjszaka folyamán legalább kétszer ilyen szélességű volt az átfolyás.

Fotó: Gyuricza Ferenc

Ugyanezt tapasztaltuk a Bagodot Boncodföldével összekötő úton, annyi különbséggel, hogy ott nem volt rendőri felügyelet.

12.29

Nincs áram négy zalai településen

A péntek esti nagy vihar miatt Zalában még szombat reggel 9 órakor sem volt áramszolgáltatás négy településen: Gáborjánházán, Bödeházán, Zalaszombatfán és Zalacsében. A közrend és a közbiztonság fenntartása, valamint a bűncselekmények megelőzése céljából az áramszolgáltatás visszaállításáig folyamatos a rendőri jelenlét ezeken a településeken, közölte honlapján a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság.

Vas megyében is hatalmas vihar tombolt. Kattintson IDE a részletekért!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!