Művészi színvonal

2019.02.10. 07:00

V. Pannonia Reflections: Három zalai fotóművészt díjaztak Lendván

Három zalai alkotó is sikeresen szerepelt a szlovén Pannonia Fotóklub által immár ötödik alkalommal meghirdetett Pannonia Reflections pályázaton. Újhelyi Zsolt két fotója, illetve Csáki Lajos és dr. Simán László egy-egy műve kapott plakettet.

Gyuricza Ferenc

Három magyar díjazott. Balról Csáki Lajos, Újhelyi Zsolt és a budapesti Ekhart János

Fotó: Gyuricza Ferenc

A Pannonia Reflections a kelet-közép-európai térség egyik legrangosabb fotópályázata, amelyre ez évben a világ 52 országából 441 alkotó 6779 fényképet küldött be – tudtuk meg a legjobb alkotásoknak helyet adó lendvai Galéria és Múzeum igazgatójától.

Baumgartner Dubravko hozzátette: a projekt értékét növeli, hogy a beküldött fotók bírálata a Nemzetközi Fotóművészeti Szövetség, a Szlovén Fotográfus Szövetség és az Amerikai Fotográfiai Társaság védnökségével, azok szigorú szabályai szerint történik. Ezúttal öt kategóriában várták a fotókat, szabad témájú színes, szabad témájú fekete-fehér, portré, nő és víz témával jelentkezhettek az alkotók. A képeket nemzetközi zsűri értékelte, ennek tagjai Matej Peljhan mesterfényképész, Andreja Peklaj, a Szlovén Fotográfus Szövetség művésze, valamint Varga Szilárd, a Magyar Fotóművészek Világszövetségének tagja.

Három magyar díjazott. Balról Csáki Lajos, Újhelyi Zsolt és a budapesti Ekhart János
Fotó: Gyuricza Ferenc

– Az V. Pannonia Reflec­tions pályázatra 2018 novemberének végéig lehetett jelentkezni – mondta Davor Dolencic, a Pannonia Fotóklub elnöke. – A zsűri a beérkezett pályaműveket 1-től 9-ig terjedő skálán értékelte. Az osztályozás során mindenekelőtt a kreativitást és az eredetiséget, valamint a fotók technikai színvonalát vették figyelembe. Miután a bírálóbizottság minden tagja osztályozta az összes, csak kóddal ellátott, tehát a szerző kilétét homályban hagyó fényképet, összeadták az értékeket. Az így kapott pontszámok alapján elkészítették a legmagasabb minősítést kapott fotók listáját. Végül a zsűri utóbbiak közül egy megbeszélés és egyeztetés során kiválasztotta a megítélése szerint díjat érdemlő fényképeket. Összesen 86 ilyen akadt, amelyek 29 különböző országból származó nyolcvan fotográfus művei.

Baumgartner Dubravko, a Galéria és Múzeum igazgatója
Fotó: Gyuricza Ferenc

A zalai alkotók közül hárman részesültek díjazásban. Egyikük dr. Simán László, aki ezekben a napokban Norvégiában vesz részt egy fotózáson, így vele csak telefonon tudtuk felvenni a kapcsolatot a díjkiosztó ünnepség után. A söjtöri háziorvos Üvegek című fotóját bronzmedállal jutalmazták, míg a Bled című képe Honorable mention, azaz „dicséretes” elismerést kapott.

Dr. Simán László: Üvegek
Fotó: Gyuricza Ferenc

– Az Üvegek mindennek az ellentéte, amit én eddig a fotózásról gondoltam – mondta a kép kapcsán dr. Simán László. – Egy baráti társaságban beszélgetéssel töltöttük az időt, amikor néhány üresen álló üveg súrlófényt kapott, így rajzolódott ki a falra ez az izgalmas ábra. Nem volt nálam fényképezőgép, s arra sem volt idő, hogy elszaladjak érte a szobámba, hiszen azt a pillanatot kellett megörökíteni. Ezért mobiltelefonnal fotóztam, miközben a mobilfotózástól én eddig mindig ódzkodtam. A kép mindenkinek elnyerte a tetszését, s más pályázatokon is kapott már dicséretet. A Pannon Reflec­tions bronzmedálja pedig külön büszkeség számomra.

Az Alsórajkon élő Újhelyi Zsolt Nő kategóriában a Három grácia című képéért arany-, míg a szabad témájú fekete-fehér kategóriában a Belsőséges viszony című fotójáért ezüstmedált kapott a Szlovén Fotográfus Szövetségtől.

– Nyolc évre visszatekintő kapcsolatom van a lendvai fotósokkal, s a kezdetektől részt veszek a Pannonia Reflections pályázaton – mondta Újhelyi Zsolt. – A tavalyi esztendőt leszámítva minden évben voltak díjazott képeim. Ezúttal kategóriánként 4-4 fotóval neveztem, többségét el is fogadta a zsűri.

Újhelyi Zsolt: Belsőséges viszony
Fotó: Gyuricza Ferenc

Újhelyi Zsolt hozzátette: a fotózással már egészen fiatalon, gyermekkorában ismerkedett meg – édesapja fotóművész volt –, ennek ellenére viszonylag későn kezdett el foglalkozni vele. 2010 óta tagja a Nagykanizsai Fotóklubnak, 2012–13 óta készít digitális képeket. Nem sűrűn pályázik, ám ha igen, rendszerint díjazásban részesül. Az V. Pannonia Reflections pályázaton két olyan képe nyerte el a Szlovén Fotográfus Szövetség elismerését, amelyeket mobiltelefonnal exponált. Az aranymedált kapott Belsőséges viszony egy falusi disznóvágáson készült.

– Jelenleg a mobilfotózás köt le leginkább, tükörreflexes fényképezőgépet már csak stúdióban használok – folytatta. – Van egy alkotói csoportunk, a MobilArt, az a célunk, hogy a mobilfotózást művészi szintre emeljük. Ma szinte mindenki zsebében ott van az okostelefon, s ezért aztán mindenki fotózik is. Az emberek többsége számára a fényképezésnél az a fontos, hogy mi látható a képen. Ezzel szemben mi azt gondoljuk, hogy teljesen mindegy, mit ábrázol maga a kép, ugyanis azt szeretnénk megmutatni, hogy hogyan ábrázoljuk a témát. Számunkra a fényviszonyok, a képszerkesztés és az egyéb összetevők a meghatározóak. A technika fejlődésének köszönhetően a mobiltelefonok ma már képesek minőségre olyan fotókat készíteni, amelyek kiállításszintűek lehetnek, ám a használatukkor egészen másként látom a témát, mint egy fényképezőgép keresőjében.

Újhelyi Zsolt: Három grácia
Fotó: Gyuricza Ferenc

Csáki Lajos hat éve kezdett fotózni, a kezdeti útkeresés után az akt lett a kedvenc témája, ma már szinte csak ezzel foglalkozik. Az Érintés című képe egy torzó, amellyel az érzékiséget, a nőiességet igyekezett kifejezni, s ebben egy professzionális modell volt segítségére. Egy kecses mozdulatot örökített meg, méghozzá oly módon, hogy közben a fény-árnyék hatásokat is kihangsúlyozta. A képe ezért monokróm, azaz fekete-fehér technikával készült.

– Második alkalommal vettem részt a Pannonia Reflec­tions pályázaton, először rögtön az indulásakor, akkor az elfogadott képek közé sorolták a fotómat – válaszolta kérdésünkre Csáki Lajos. – Ezúttal 16 képet neveztem, az Érintés mellett egy másik is látható a kiállításon. Az Érintés tavaly novemberben készült, a Pannonia Reflections pályázat szempontjából szinte az utolsó pillanatban, a nevezési határidő lejárta előtt néhány nappal. Ezt a fotót azóta már beneveztem egy szerbiai és egy dél-afrikai pályázatra is, mindkettőn díjazták.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!