Az osztályok beköltöztetése növeli a betegbiztonságot

2019.04.09. 07:00

Ünnepség keretében felavatták a Zala Megyei Szent Rafael Kórház felújított szárnyát

Prof. dr. Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere részvételével avatták hétfőn a Zala Megyei Szent Rafael Kórház felújított szárnyát.

Magyar Hajnalka

Fotó: Pezzetta Umberto/Zalai Hírlap

A megújult zöld épületben megtartott ünnepségen elsőként dr. Halász Gabriella, a kórház főigazgatója beszélt az elmúlt évtizedek legnagyobb fejlesztéséről. Felidézte, voltak pillanatok, amikor beláthatatlannak tűnt a beruházás vége, de az állam és a kormány segítségével mára helyére került minden. A korszerű kardiológiai és szívsebészeti központ mellett az onkológia, a pulmonológia és a kardiológiai rehabilitáció is 21. századi körülmények között gyógyíthat. Immár valamennyi, magas diagnosztikát és intenzív ellátást igénylő szakterület a központi telephelyen végzi feladatát, s önmagában ez nagyságrenddel növeli a betegbiztonságot. A főigazgató köszönetet mondott a fejlesztést támogató vezetőknek, a projekt szakmai irányítóinak és minden közreműködőnek. Mérföldkőhöz értek – jelezte, ám egy kórház soha nincs készen, a fejlesztésnek folyamatosnak kell lennie. Szakmai céljaikról szólva kitért rá, a prevenció, a gyógyítás és a rehabilitáció ívét követő komplex programokban gondolkodnak. Az első komplex koncepció már el is készült a keringési betegségek kezelésének fejlesztésére.

Az avatás pillanata a zöld épület első emeletén. Balról: Balaicz Zoltán, dr. Halász Gabriella, prof. dr.
Kásler Miklós és Vigh László Fotó: Pezzetta Umberto/Zalai Hírlap

Prof. dr. Kásler Miklós kiemelte, új egészségkultúrát szeretnének meghonosítani, amely a betegségek elkerülésére, az egészségben eltöltött évek gyarapítására fókuszál. Felidézte, elkészült öt nemzeti program a legtöbb halált és megnyomorodást okozó betegségekre; lépéseket tettek az alapellátás és a sürgősségi osztályok működésének átalakítására; s ezen a héten született meg a népegészségügyi program. A fejlesztésekről szólva hozzátette, Budapesten és a központi régióban a kormány 700 milliárd forintot szán az ellátórendszer és az országos intézetek korszerűsítésére, s a vidék egészségügyének nyújtott 500 milliárd sem a végösszeg, hiszen ezen túlmenő a Zalaegerszegen lezajlott beruházás is. A legtöbb áldozatot szedő keringési betegségek ellátásában a centrumok és az országos hálózat mellett kiemelten fontosnak nevezte az alapellátás, valamint a nevelés szerepét. Már az óvodában egészséges életmódra kell nevelni a gyerekeket, s kiiktatni a hosszú távon betegséget okozó szokásokat.

Vigh László országgyűlési képviselő arról beszélt, hogy a szívcentrum kialakítása, a zöld épület felújítása és a műszerbeszerzések révén összesen közel 9 milliárd forint érkezett a megyei kórházba fejlesztésekre. Jelezte a miniszternek, hogy még ugyanennyinek találnának célt.

Balaicz Zoltán polgármester a város és a kórház jó együttműködéséről szólt, ami jótékonysági akciókban és közös pályázatokban is testet ölt. A megújult épületet Takács András kórházlelkész áldotta meg, majd a vendégek megtekintették az osztályokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!