A nyugdíjasok érdekét képviseli

2019.01.11. 11:30

Országos elismerésben részesült a nagykanizsai Balogh István

Balogh Istvánt, több zalai és kanizsai nyugdíjasszervezet tevékeny tagját díszoklevéllel ismerte el a közelmúltban a Magyar Nyugdíjasok Egyesületeinek Országos Szövetsége.

Benedek Bálint

A 82 éves Balogh István díszoklevelet vehetett át az országos szövetségtől

Fotó: Benedek Bálint

Húsz éve aktív részese a városi idősek életének

Balogh István aktív éveiben a vasútnál műszaki vezetőként tevékenykedett. Majd Nagykanizsán távközlési gócvezetőként dolgozott, s a tervezési, kivitelezési, szerelési, oktatási és hibaelhárítási munkákat irányította. Ezután 1997-es nyugdíjazásáig a pécsi vasúti igazgatóság műszaki tanácsadójaként dolgozott. Több mint húsz éve aktív résztvevője a városi idősek életének.

– Először 2002-ben a Vasutas Nyugdíjas Klub elnökeként kapcsolódtam be a nyugdíjasmozgalomba – mesélt a kezdetekről a 82 éves Balogh István. – Ezután a Vasutas Nyugdíjas Klubok Országos Szövetségében dolgoztam, szerveztem a klubok munkáját, tevékenységét. Öt évvel később már a Nagykanizsai Idősügyi Tanácsban is igyekszem a maximumot nyújtani. Ezenkívül a megyei idősügyi tanácsban, valamint elnökségi tagként a Zala Megyei Nyugdíjasok Érdekvédelmi Szervezetében is számíthatnak a támogatásomra. Nagyon lényeges feladatomnak tartom az idős emberek érdekvédelmét, érdekérvényesítését, egészségmegőrzését és a szociális ügyeiknek intézését. A sok tennivalóm mellett rendszeresen kulturális és egyéb programokat szervezek, s arra törekszem, hogy a klubok és civil szervezetek között jó kapcsolat legyen.

A 82 éves Balogh István díszoklevelet vehetett át az országos szövetségtől
Fotó: Benedek Bálint

Tiszteletbeli elnök

S ha ez még nem lenne elég, akkor István a Nagykanizsai Civil Kerekasztalnak örökös tiszteletbeli elnöke, a szervezet generációs projektjeinek keretében az idősödő emberek részére szervez egészségük megóvását segítő ismeretterjesztő előadásokat.

– Napi 3–5 kilométer gyaloglással, helyes étkezéssel és különféle gyógyteák fogyasztásával igyekszem lendületben maradni – folytatta. – Igyekszem ezt a fajta szemléletmódot terjeszteni a környezetemben. Az élet minden területén, így a táplálkozásban is fontos a mértékletesség.

Balogh István szerint a dél-zalai város foglalkozik az idősekkel, ezt bizonyítja, hogy az ország legjobb hálózatával rendelkeznek, ahol a klubok vezetői kifejezetten lelkesek: tánccsoportokat, énekkarokat és dalköröket működtetnek.

– Viszont több csoportnál az átlagéletkor 70 év, vagy még is idősebb emberekből áll a társaság, így eljött a fiatalítás ideje – tette hozzá.

– Egyelőre még nem tudjuk, miként lehetne bevonni nyugdíjba vonuló embereket a klubhálózatba. Ezen dolgozunk, hiszen egy közösségnek, társaságnak ereje van, amely szinte lüktet a benne tevékenykedő tagoktól, akik az életüket színesebbé, gazdagabbá tehetik ezáltal. Olyan élmény, mely bárki számára elérhető, jó lenne tehát, ha minél többen csatlakoznának hozzájuk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!