Motorok, trükkök, rockkoncertek

2019.08.22. 17:30

Motorock Feszt Gutorföldén: az általános iskolát és az óvodát támogatták a szervezők

Felbőgtek a motorok a hosszú hétvégén a göcseji településen, gyorsasági, kismotorok és chopperek egyaránt sorakoztak a Motorock Feszten. A helyi önkormányzat és a Göcsej Motorosainak Társasága koncertekkel egybekötött motoros- és rockfesztivált rendezett.

Korosa Titanilla

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Korosa Titanilla

Hagyományos esemény a településen augusztusban a motoros összejövetel, amely most egész napos szórakozást kínált a résztvevőknek. Már reggel sokan érkeztek az autós találkozóra különböző gyártmányú feltuningolt járművekkel az iskolához, majd megalapozták a hangulatot a délutánra, estére drift és offroad bemutatókkal. Hangpróbaversenyt is hirdettek, melyre több kategóriában nevezhettek a résztvevők. A szabadtéri színpadnál kiállított oldtimer járművek színesítették a kavalkádot.

Nagy érdeklődés kísérte idén is a hagyományos találkozót. A látványos átfordulós motorozást Balla Balázs mutatta be Fotó: Korosa Titanilla / Zalai Hírlap

– A motorostársadalom széles körét igyekeztünk megszólítani, a hagyományos felvonulásra érkeztek is szép számban, többen látványos, egyedi építésű járművekkel. Mindegy, milyen motorral csatlakoztak, a cél az volt, hogy együtt menjünk egy kört – tájékoztatott Káli Attila szervező. – A csertalakosi kilátóhoz vonultunk, ahol szépségversenyre nevezhették be motorjukat a tulajdonosok, és a kipufogók hangnyomását is megmértük – tette hozzá.

Fotó: Korosa Titanilla

A rendezvény leglátványosabb attrakciója a Nógrád megyei Rétsági Riders Team csapatának bemutatója volt. A két fiatal motoros – Balla Balázs és Jobbágyi Péter – kaszkadőrfilmekbe illő mutatványokkal és látványos éjszakai show-műsorral szórakoztatta a közönséget.

Fotó: Korosa Titanilla / Zalai Hírlap

– Már 16 éve versenyszerűen műveljük az extrém motorozást, vagyis a motoros akrobatikát – kezdte a bemutatkozást Jobbágyi Péter. – Egykerekezünk, elsőkerekezünk a motorokkal, csúsztatunk, pörgetjük a hátsó kereket a versenycélra átalakított utcai motorokkal. Módosítottuk a fékrendszert, olajozást és még néhány dolgot, hogy alkalmasak legyenek ezekre a mutatványokra. A repertoárunk tartalmaz például MZ-t, illetve robogót, amelyre átfordulókeretet építettünk, vagyis ha meghúzzuk az első féket, akkor át tudunk fordulni függőlegesen a tengelye körül, emellett utcai sportmotorokat is bevontunk a játékba, illetve egy kicsi pocket bike-ot, utóbbit inkább csak a vicc kedvéért.

Fotó: Korosa Titanilla / Zalai Hírlap

Hozzátette: gyerekként kerékpárral kezdték az egykerekezést, de rájöttek, lehet motorral is, majd jött az első saját MZ, amelyet már átalakítottak az akrobatikus motorozáshoz. Később nagymotorokra váltottak, ezeket speciális fékekkel, kuplungokkal láttak el.

– Járunk versenyekre is, hiszen ennek a sportnak, a stunt ridingnak is van szak­ága – folytatta. – Országos bajnokságot is rendeznek, erre készülve sok gyakorlatot tanultunk meg, és ezeket rendezvényeken, falunapokon is bemutatjuk. Az egyik nagy versenyt Kunmadarason tartják, ott több ezer motoros gyűlik össze, hiszen gyorsasági futamokat is rendeznek, a mi szakágunkban mintegy 20 versenyző motorozik aktívan. Fejlődik a sport, Európa-bajnokságot is rendeztek nemrég, amelyet az egyik sportcsatorna közvetített – magyarázta.

Fotó: Korosa Titanilla / Zalai Hírlap

Mint elmondta, az akrobatikus gyakorlatok nem veszélytelenek, fontos a fokozatosság, de a sérülések szinte elkerülhetetlenek még megfelelő védőfelszereléssel is. Elhivatottság és a kitartás kell ehhez is, illetve jól jön a jó egyensúlyérzék és a sportos testalkat. Aki ezekkel bír, az gyakorlással magas szintre fejlesztheti tudását. Jobbágyi Péter hozzátette: vannak olyan motorosok, akik kaszkadőrként akciófilmekben, reklámokban szerepelnek.

A koncertekkel színesített rendezvény szervezői szívesen jótékonykodnak, most a tombolán befolyt és a gasztro­udvar kínálatának értékesítéséből származó bevételt a helyi óvoda és iskola javára ajánlották fel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!