Zalacsány szülötte, Csány László előtt tisztelegtek

2019.09.30. 17:30

Látásfogyatékosoknak rendeztek vetélkedőt Zalaegerszegen

ZALAEGERSZEG Zalacsány szülötte, az 1848–49-es szabadságharc vértanúja, Csány László emléke előtt tisztelegtek szerdán a Látásfogyatékosok Zalaegerszegi Kistérségi Egyesülete által szervezett többmegyés vetélkedőn.

Fincza Zsuzsa

Nagy Lászlóné, a zsűri tagja megköszönte a lelkiismeretes felkészülést Fotó: Fincza

A rendezvényt támogatta a város önkormányzata, a Zalaegerszeg-Göcsej Lions Club, a Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtár, a József Attila Városi Tagkönyvtár – ez utóbbi a bibliotéka olvasótermében kuckót is biztosított a találkozó résztvevőinek. Kereki Judit, az olvasószolgálat vezetője pedig összeállította a vetélkedő anyagát és levezényelte a versengést. A zsűri vezetését Tolvaj Márta alpolgármester vállalta, a munkájában segített Gyurkóné Marton Beáta könyvtáros és Nagy Lászlóné, Zalacsány polgármestere, aki a szülőfalu nevében ajándékot is adott az első helyezett csapat tagjainak.

Nagy Lászlóné, a zsűri tagja megköszönte a lelkiismeretes felkészülést Fotó: Fincza

– A Vakok és Gyengénlátók Zala Megyei Egyesületének mind a négy városi, járási közösségében hatalmas a tudásvágy és szeretnek vetélkedni. Zalaegerszegről már évek óta két csapattal veszünk részt az ajkaiak Országos Fekete István versengésén, ahol mindig dobogós helyen végzünk. Innét jött két évvel ezelőtt az ötlet, hogy mi is szervezzünk sorstársainknak szellemi tornát, hiszen nekünk, zalaiaknak is van kikkel büszkélkednünk. Tavaly hagyományteremtő szándékkal Deák Ferenccel kezdtük a sort, az idén a méltatlanul elfeledett Csány László életével és munkásságával folytattuk – adott tájékoztatást Choma Balázs, a zalaegerszegi kistérségi és a Zala megyei egyesület elnökhelyettese a városi szervezésű, ám megyei hatáskörű rendezvényről – a zalaiakat Zalaegerszeg mellett Keszthely és Lenti csapata képviselte, hozzájuk csatlakoztak a szombathelyi és az ajkai baráti egyesületek.

Mi tagadás, nem voltak egyszerűek a kérdések: „…bizony sokba kerülnek őrseregeink, de én ismételve azt állítom, hogy hazánkra fordított költségek századok óta nem kamatoztak olyan dúsan, mint ezek, melyeket őrseregeinkre kell fordítanunk” – s ki kellett találniuk a csapatoknak, hogy ezt anno Csány László írta Kossuth Lajosnak. Igaz, kaptak a vetélkedéshez bőséggel anyagot a jelentkezők, de ne úgy képzeljük a felkészülést, hogy egyszerűen kézbe veszik a könyvet és elolvassák, hiszen ülnek a soraikban vakok és alig látók is, akiknek úgy olvasták fel a tudnivalót, vagy éppen nagyítóval vagy más segédeszközzel bogarászták ki.

Mindenesetre a zsűri elnöke nem győzte dicsérni a remek teljesítményeket. A képzeletbeli dobogó legmagasabb fokára az idén is a nagy versenyrutinnal rendelkező ajkaiak léphettek, az ezüstérmet a zalaegerszegiek fiatalokból összeállított csapata szerezte meg, a harmadik helyen a szombathelyiek végeztek. A helyezettek mellett mindenki kapott emléklapot és ajándékot, közöttük Kisfaludi Strobl Zsigmond életéről szóló könyvet – ebből mindenki egyből rájött, hogy jövőre az ő munkássága lesz a többmegyés vetélkedő témája.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!