magánberuházás

2019.05.17. 14:14

A zalaegerszegi járműipari tesztpálya mellett épül a Smartfield Kutatóközpont

Nyáron már beköltözhetnek az első bérlők abba a Smartfield nevű, közel 700 millió forintos beruházásban épülő kutatóközpontba, amelyet pénteken sajtóbejáráson mutattak be.

Arany Gábor

Doszpoth Attila, Balaicz Zoltán és Vigh László a kutatóközpontnál Fotó: Katona Tibor

A zalaegerszegi magánszemélyek által finanszírozott, a járműipari tesztpálya szomszédságában fekvő 10 hektáros, magántulajdonú területen épülő kutatóközpont 135 embernek ad majd munkát. Balaicz Zoltán polgármester kiemelte: ez az első olyan fontos magánerős beruházás, ami a tesztpályának köszönhetően indult, és magasan kvalifikált munkaerőt igényel, hiszen kutatókat, mérnököket, technológusokat, egyetemi hallgatókat várnak ide. A létesítmény bizonyítéka annak, hogy a jövő autóinak vizsgálatára épülő tesztpálya újabb és újabb beruházásokat hoz Zalaegerszegre. Hozzátette, hogy a 10 hektáros terület mellett az állami tulajdonban lévő 65 hektár is várja a további befektetőket.

Doszpoth Attila, Balaicz Zoltán és Vigh László a kutatóközpontnál Fotó: Katona Tibor

A Smartfield az első jele annak, hogy milyen járulékos beruházásokat hozhat a tesztpálya. Ezt Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos fogalmazta meg, aki utalt rá, az ipari park mellett a megyeszékhelyen belül is, a szolgáltatásokban megjelentek már a befektetők, akiket az autóipari fejlesztés vonzott ide. Véleménye szerint a 265 hektáros tesztpálya mellett rendelkezésre álló szabad területek is hamarosan elkelnek, komoly az érdeklődés irántuk. A pályán már megkezdődtek a tesztelések, emlékeztetett.

Z-ONE Park Kft. ügyvezetője, Doszpoth Attila beszámolt róla, hogy az építkezés tavaly tavasszal kezdődött és a kivitelezésben szinte kizárólag a zalaegerszegi vállalkozások kaptak szerepet, ezzel több százmillió forintos bevételhez jutottak. A projekt magántőkéből valósul meg, pályázati támogatás nélkül. A beruházó Z-ONE Park a közművek kiépítésétől kezdve a kivitelezésen át az ingatlan üzemeltetését is saját erőből kívánja megoldani. A kutatóközpont bruttó alapterülete 1928 négyzetméter. A főleg irodáknak, tárgyalónak és finomlaboroknak helyet adó, csonka piramishoz hasonlatos háromszintes, 1300 négyzetméteres központi épület mellett egy 600 négyzetméteres műhely-labor épület áll.

A központban kutatók, mérnökök, a felsőoktatásban tanulók kapnak helyet, a műhelyekben mérnökök, technológusok dolgozhatnak, s mindenképpen csatlakozni kívánnak a megyeszékhelyen folyó műszaki képzéshez is. A központ része az 50 fő befogadására alkalmas konferenciaterem és a 40 négyzetméteres tárgyaló, az irodák 50-120 négyzetméteresek, a műhelyek 50 és 200 négyzetméter közöttiek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!