Frissen Zalából

2021.10.08. 06:50

A járműipar gondjai is terítékre kerültek a zalaegerszegi MAJOSZ Járműipari Konferencián

A korábban kialakult, jól működő struktúrák bomlottak meg a koronavírus- világjárvány hatására 2020-ban.

Arany Gábor

Alapanyagok, berendezések hiánya sújtja jelenleg a gépjárműgyártást világszerte. Ezt a megállapítást dr. Nagy Ádám, az Innovációs és Technológiai Minisztérium helyettes államtitkára fogalmazta meg csütörtökön a Zalazone járműipari tesztpálya fogadóépületében tartott konferencián, amelyet a Magyar Járműalkatrész-gyártók Országos Szövetsége szervezett.

 

A világjárvány miatti visszaesést az iparban már sikerült ledolgozni és elérni a 2019-es termelési szintet. A nagyobb mértékű növekedést hátráltatják a járműgyártást sújtó gondok. Ennek fő eleme az alapanyagok, berendezések, csipek hiánya, amelytől legjobban a gépjárműipar szenved. Utóbbi magyarázata, hogy járvány miatti leállások következményeként kieső megrendelések pótlására a főként ázsiai bázisú csipgyártók más piacokat kerestek az autógyárak helyett. E folyamat eredménye, hogy az autógyártáshoz szükséges berendezésekre leadott megrendelések állománya jelentősen meghaladja a termelési szinteket. Ez az erős kereslet pedig árfelhajtó, inflációs hatású – tette hozzá dr. Nagy Ádám. Ráadásul a munkaerőhiány, az energiaárak növekedése, a piaci átrendeződés okozta nehézségek is sújtják a gépjárműgyártást. A helyettes államtitkár kifejtette: a magyar ipar akkor versenyképes, ha illeszkedik a globális ipari és technológiai irányokhoz. Ehhez pedig az innováció- és tudástermelő rendszerünket a legjobb nemzetközi példákat felhasználva kell megújítani.

A nap további részében hat előadás hangzott el a járműipari folyamatokról, fejlesztési irányokról, illetve három kerekasztal-beszélgetésen is zajlott eszmecsere. A résztvevők délután megtekintették a tesztpályát is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!