Közművesítenek és tizenkét telket alakítanak ki

2019.11.29. 07:00

Bővül az északi ipari park Zalaegerszegen

Az európai uniós forrásból származó 2,3 milliárd forintos támogatás segítségével fejlesztések valósulnak meg az északi ipari parkban.

Arany Gábor

Dr. Vadvári Tibor, Balaicz Zoltán és Vigh László a tesztpálya melletti észak-déli bekötő útnál Fotó: Katona Tibor/Zalai Hírlap

Fotó: © Katona Tibor

Csütörtökön sajtótájékoztatón számoltak be a helyszínen a beruházásról. Az esemény bevezetőjében Balaicz Zoltán polgármester kiemelte, hogy a beruházások révén a megyeszékhelyen az elmúlt öt esztendőben négyezer munkahely jött létre, a regisztrált álláskeresők száma pedig 2,3 százalékra csökkent. A lendületes fejlesztések egyik következménye, hogy az északi ipari park betelt, ezért újabb területeket kell bevonni és alkalmassá tenni a befektetők, vállalkozások fogadásra. A Széchenyi 2020 program részét képező, 2,3 milliárd forintos beruházás egyik elemeként a tesztpálya közvetlen környezetében, a kispáli úttól keletre közel 260 hektáron az alapinfrastruktúra megteremtése, a közművesítés, utak építése valósul meg. A projekt másik elemenként pedig a tudományos és technológiai park délkeleti szélén 7 hektáron 12 darab közművesített ipari telket alakítanak ki.

Dr. Vadvári Tibor, Balaicz Zoltán és Vigh László a tesztpálya melletti észak-déli bekötő útnál Fotó: Katona Tibor/Zalai Hírlap

Ezek a közművesített telkek 5-8 ezer négyzetméteresek, mert az eddigi tapasztalatok szerint a kis- és középvállalkozások ezeket keresik.

A tájékoztatón Vigh László országgyűlési képviselő arról számolt be, hogy az autóipari tesztpálya készültsége elérte a 60 százalékot, a munkálatok a tervek szerint haladnak. Példaként említette meg, hogy megépült a dinamikai felület és a kezelhetőségi pálya, a fékfelület nyolc különböző burkolatából hat már kész, az utolsó kettőn pedig az időjárástól védve, sátor alatt dolgoznak a szakemberek.

Az iparfejlesztési célok kitűzésekor 2014-ben már felmerült, hogy a tudományos és technológiai parkban alakítsák ki az újabb telkeket. Erről dr. Vadvári Tibor alpolgármester beszélt. Az elképzelés és az igények találkoztak, több telek már gazdára is talált. Ennél nagyobb volument jelentett a 260 hektár közművesítése, amit szintén a településfejlesztési program segítségével sikerült megvalósítani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!