Veszélyes helyzetek

2019.11.30. 07:00

Adventkor biztonságban: legyünk óvatosak, vigyázzunk jobban az értékeinkre!

Az év végi ünnepekhez közeledve megnő a forgalom az utakon, az áruházakban, és ez veszélyes helyzeteket is teremthet.

Arany Gábor

Palavics Patrícia őrmester és Bicskei Jenő István törzsőrmester járőrözik az adventi vásárban Fotó: Katona Tibor/Zalai Hírlap

Fotó: © Katona Tibor

Egyebek mellett erre hívták fel a figyelmet a rendőrség munkatársai pénteken az egerszegi Dísz téri adventi vásárban tartott sajtótájékoztatón. Ebben az időszakban megszaporodnak a vagyon elleni bűncselekmények, kezdte Tóth László rendőr őrnagy, a megyei főkapitányság bűnmegelőzési alosztályának megbízott vezetője. A karácsonyhoz közeledve az emberek nagyobb vásárlásokat terveznek, de lehetőség szerint a bankkártyás fizetést részesítsük előnyben, és természetesen a PIN-kódot ne tartsuk a plasztiklappal egy helyen. Biztonságunk érdekében kerüljük a zsúfolt helyeket, mert ezek kiváló lehetőséget nyújtanak a zsebtolvajok számára. Pénztárcánkat, értékeinket ne egy helyen tároljuk, a táskába sülylyesztett pénztárcát lehetőleg elzárható zsebben helyezzük biztonságba. A bevásárláskor megvilágított helyen parkoljunk le, a járműben látható helyen semmit ne hagyjunk.

Az áruházakban a pénzt vagy értéket rejtő táskánkat ne tegyük a bevásárlókocsiba, ne hagyjuk őrizetlenül.

Palavics Patrícia őrmester és Bicskei Jenő István törzsőrmester járőrözik az adventi vásárban Fotó: Katona Tibor/Zalai Hírlap

Az ünnepek előtt megnő az adakozó kedv, ennek kapcsán arra hívta fel figyelmet a rendőrség, hogy kerüljük az utcai kéregetőket, adománygyűjtőket, támogassuk inkább az ismert karitatív szervezeteket. Ha az ünnepek alatt elutazunk, ne hagyjuk felügyelet nélkül ingatlanunkat, keltsük azt a látszatot, akár egy időkapcsolós óra segítségével, mintha lenne otthon valaki, gondoskodjunk a postaláda rendszeres ürítéséről is. Ne osszuk meg az interneten, ha elutazunk, a karácsonyi ajándékokkal se büszkélkedjünk.

Az év végén megnő a forgalom az utakon, különösen a bevásárlóközpontok környékén. Soós Szabolcs alezredes, a városi kapitányság közlekedésrendészeti osztályvezetője kiemelte: több türelemre van szükség a közlekedés minden résztvevőjétől. A rövid nappalok, a télies időjárás miatt különösen fontos a látni és látszani elv betartása, amit jó lenne, ha a gyalogosok is szem előtt tartanának. Az alkoholfogyasztás veszélyeivel kapcsolatban elmondta, ha utazni kell, akkor alternatívaként a taxi, a tömegközlekedés, vagy a sofőrszolgálat ajánlható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!