Szőlőtermelők találkozója

2018.07.30. 11:30

A letenyei és a környékbeli gazdák hamarosan már szüretelhetnek

A Szőlő- és Gyümölcstermesztők Egyesülete az öreghegyi boronapincénél szervezte meg szombaton a szőlőtermelők szüret előtti baráti találkozóját, mely szakmai programmal is kiegészült.

BB

Vertalics István, Kozári Attila, Somogyi András, Kiss László, Molnár Ferenc, Mirkó János és Simon Zoltán Fotó: Gergely Szilárd

Az egyesület hagyományos baráti találkozója két évig szünetelt, azonban a gazdák most úgy döntöttek, szeretnének ismét találkozni, hogy megvitassák a korai szürettel kapcsolatos teendőket, növényvédelmi kérdéseket.

– Hihetetlenül hangzik, de július végén itt a szüret a nyakunkon – fogalmazott Somogyi András, a Szőlő- és Gyümölcstermesztők Egyesületének elnöke. – A nagyobb borászatok az Irsai Olivért és a csabagyöngyét már biztosan leszedik a hét elején. A metszés után néhány hét alatt sokat fejlődtek a tőkék, a sok napsütés és a júliusi esők remélhetőleg aranyat értek. Egyesületünk közel 50 fős tagsága a különféle bortechnológiai eljárások segítségével minőségi borokat állít elő.

Somogyi András szerint a környék gazdái gondosak, igyekeznek a legjobb tudásuk szerint eljárni, hogy a zalai borvidék méltán büszke lehessen az italaikra. Ehhez különféle bírálatokra járnak itthon és a határon túl is, szlovén és horvát barátaiknál.

Vertalics István, Kozári Attila, Somogyi András, Kiss László, Molnár Ferenc, Mirkó János és Simon Zoltán Fotó: Gergely Szilárd

A szakmai tájékoztatóra minden találkozón nagy igény van. Simon Zoltán, a Zalai Borvidék Hegyközségi Tanács elnöke figyelmeztetett, olyan vírus támadta meg a szőlőtőkéket Zalában, amit nehéz megállítani.

A szakember elmondta: az aranyszínű sárgaság a mediterrán vidékekről érkezett, s most több helyen zárlatot kellett elrendelni, hogy ne terjedjen tovább.

– A letenyeiek, úgy tűnik, biztonságban vannak, s évről évre jó bort készítenek – tette hozzá Simon Zoltán, kiemelve: fontos lenne, hogy a termelők ne cukorfokra, hanem savtartalomra szüreteljenek. Utóbbit ugyanis később sokkal nehezebb pótolni, mint a cukrot. Ennek megállapítására ma már számos egyszerű készülék létezik, melyet könnyedén beszerezhetnek a gazdák.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!