Élmény a javából

2019.02.03. 10:00

Tárlatvezetést tartott az Ady-iskola növendékeinek Orosz István grafikus művész

Nagy megtiszteltetés ért minket, amikor Orosz István grafikus, a nemzet művésze, Kossuth-díjas érdemes művész tárlatvezetést tartott az Ady iskola képző- és iparművészeti szakos tanulóinak.

SÉTA

Orosz István grafikus a szerteágazó vizuális élményt adó grafikái előtt, jobbra az előadását hallgató zalaegerszegi diákok a galéria kiállítóterében

Fotó: Ady-iskola

A különleges tárlatvezetés keretén belül a művész mesélt a munkásságáról, a képei születéséről. A hangulatos előadás közben többször is kifejezte Dürer iránti tiszteletét, rajongását. Az aprólékos és kidolgozott munkákon érződött a művész sajátos stílusa, amit szerencsére testközelből tapasztalhattunk meg. Az alábbiakban a tárlatvezetésen részt vett tanulók véleményét foglaljuk össze.

„A kiállítás nagyon jó volt, ötletes és kreatív lett. A munkák precízen kidolgozottak és részletgazdagok. A művész kifejezte bennük Dürer iránti rajongását. Leginkább a Könyvtár című műve tetszett.”

„Aprólékos, kidolgozott precíz munkák. Egyéni és sajátos önkifejezés, amelybe vegyíti tiszteletét és rajongását példaképei iránt. Játszik az emberi képzelettel és látásmóddal. Előadása érdekes és hangulatos volt. Engem a Lamarck című képe fogott meg a legjobban. Két jelentésű kép, kreatív, aprólékos.”

„Az alkotónak nagyon sajátos, egyedi meglátásai vannak, ami műveiben, alkotásaiban meglátszik. Érződött, hogy munkáinak burkolt jelentése van, ami megadja a műve mondanivalóját.”

Orosz István grafikus a szerteágazó vizuális élményt adó grafikái előtt, jobbra az előadását hallgató
zalaegerszegi diákok a galéria kiállítóterében Fotó: Ady-iskola

„Kidolgozott, nagyon aprólékos és szép munkák voltak. Egyedien ábrázolta a grafikákat. A metszetekben láthatunk rinocéroszt. Hol el volt rejtve, hol az volt a főelem. Nagy energiával teli beszédet mondott. Dürerről »másol«. Őt utánozza, néhány művében címnek is az ő nevét adta meg. Számomra szép, és megragadó munkái vannak.”

„Nekem nagyon tetszett a kiállítás. Tetszett, ahogyan a művész merte megalkotni, amit megálmodott és valamilyen szinten lehetetlennek tűntek. A művész kifejezte Dürer iránti tiszteletét, rajongását. A kiállított művei közül nekem a könyvtár volt a kedvencem, de ami még nagyon tetszett, az a fából készült kiállítás és a tükörhenger volt.”

Takács Réka, Igali Virág, Németh Sára, Lendvai Luca, Csizmadia Enikő

(10.a osztály)

Ady Endre Általános Iskola, Gimnázium és AMI

Zalaegerszeg

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!