Koronavírus Zalában

2021.03.06. 07:00

Mindegy melyik vakcinával…

Most már nem vitás: oltakozni kell! Igen ám, de melyik vakcinával? Van, akinek e kérdés nem okoz gondot: mindegy melyikkel, csak legyen már túl rajta, legyen végre védve. Másvalaki egy adott vakcinára vár, mert azt javasolja neki orvosa, ám arra várni kell, mert nincs elegendő belőle.

Mihovics József

Budapest, 2021. február 25. Pfizer-BioNTech-vakcinát készítenek elõ oltáshoz a budapesti Szent Margit Kórház oltópontján 2021. február 25-én. MTI/Koszticsák Szilárd

Forrás: MTI

Fotó: Koszticsák Szilárd

A bajok forrása a bizonyos oltóanyagok hiánya, az, hogy nincs kellő mennyiség mindegyikből. Régi közgazdasági szabály: ha valamiből nincs elegendő, ott törvényszerűen felüti a fejét az ügyeskedés, a törvénytelen előnyszerzés kísérlete. Egy időben szinte naponta tudósított az elektronikus és nyomtatott média ilyen esetekről. Most már nem látni, hallani ilyen híreket, ami nem jelenti, hogy nincsenek is. Szinte mindenki tud példákat erre. Történetesen olyat, hogy valakik hirtelen úgy lettek valamely egészségügyi vállalkozás fiktív alkalmazottai, hogy végzettségüknél, szakmájuknál fogva valójában semmi közük az ágazathoz, legfeljebb ottani jó ismerősük szánta meg őket egy kitalált beosztást ajánlva nekik. A kedvezményezettek és családtagjaik aztán soron kívül megkapták a remélt és várt injekciót.

Nincs új a Nap alatt! Már a múlt század fordulóján megjelent Pallas Nagylexikonban is ez áll a hiány szócikknél: „Mindig olyankor áll elő, amikor valamely szükséglet nagysága az annak kiegészítésére felhasználható javak összegét felülmúlja”. A hajdanvolt korszak közgazdászai röviden az „abszolút hiányra” is kitértek a szószedetben, arra, amikor az „az elsőrendű életfeltételek szükségleteinél mutatkozik”.

Nem volt feltétlen létszükséglet a múltban, de hiánycikknek számítottak olyan földi javak, mint az autó vagy akár a színes televízió, amihez ugyancsak stikában tudott hozzájutni az, aki közelebb volt a tűzhöz. Például a Merkur nevű egyeduralkodó, állami autókereskedésben külön előnyt élveztek bizonyos személyek. Aki tehette, háromévente váltogatta járgányát, míg a többség hosszú évekig várt, mire megkapta az első, hőn óhajtott Trabantot vagy Wartburgot. Nem mintha amolyan erkölcs-csősz lennék, és csak mások cselekedeteit bírálnám rosszallóan, bizony én is beálltam a soron kívüliek sorába, így jutottam japán képcsöves „Infracolor” tv-készülékhez vagy más műszaki cikkhez.

Ha pedig most tenném fel magamnak a kérdést, hogy beadatnám-e azonnal a várt vakcinát, azt felelném: IGEN. Nem is csak a magam kora miatt, hanem azért is mert hónapok óta hiányoznak az unokák, akiket szeretnék megölelni.

Kiemelt kép: Illusztráció

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!