Disznóvágás

2018.02.26. 07:30

Jó reggelt, Zala megye!

A disznóvágásnak Csesztregen volt egy sajátos hagyománya, a leölt, majd a pörzsölés után megtisztított és lemosott állatot a gyerekek meglovagolták.

Gyuricza Ferenc

Rendfára kerül a levágott disznó. A képen balról Bécs Tibor, Vörös László, Horváth Lajos, Bedő Róbert, Kopecskó Dániel és Kulcsár Levente Fotó: Gyuricza Ferenc

Ez a szokás ugyan kiveszett, de született helyette egy újabb. Mielőtt szerencsétlen pára bevégzi sorsát, a község plébánosa – hogy könnyebb legyen az állat útja – meghinti pálinkával, s egyben nevet is ad neki. Az elmúlt évek során valami okból mindig a Dezső nevet kapta a plébánostól a levágásra szánt disznó, így a Falubarát Egyesület tagjai szinte természetesnek vették, hogy ismét egy Dezső földi pályafutása ér véget a művelődési ház udvarán. Igen ám, de ezúttal nem ártány, hanem göbe került a böllér kezei közé. A plébános a helyzetet praktikus módon oldotta meg, ezúttal részben a hagyományőrzés, részben a tények miatt a Dezső Mátyás Jázmin nevet adta az állatnak.

(Kiemelt kép: Gyuricza Ferenc)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!