SÉTA

2019.04.16. 10:00

Hová fordulhatunk, ha baj van?

Az elmúlt hetekben iskolánkban rendhagyó osztályfőnöki órák sorozata zajlott.

SÉTA

Balról Bognár Ákos és Horváth Péter

Fotó: Báthory-iskola

A programot az Új Nemzedék Közösségi Tér vezetője, Bognár Ákos kezdeményezte. Vele együtt vendégül láthattuk Horváth Péter tűzoltó őrnagyot is, akiről rövidesen kiderült, hogy a katasztrófavédelemben betöltött főállása mellett tanít a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen, ill. önkéntes munkát végez a Zalai Különleges Mentők Egyesületében.

A bemutatkozást követően egy gyorsan megoldható, mé­gis nehéznek bizonyuló teszt segítségével ismerkedtünk a katasztrófavédelmi teendőkkel. Ezen a területen önkéntes munkát is lehet végezni, de természetesen csak a jól képzett, hivatásos szakemberek irányításának megfelelően. Annak, aki vendégünkhöz hasonló „katasztrófavédelmis karriert” szeretne csinálni, akár 12 évig is kell tanulnia.

Balról Bognár Ákos és Horváth Péter
Fotó: Báthory-iskola

Hallottunk arról is, hogyan zajlik egy bevetés, s mennyire szabályozott módon zajlik egy-egy külföldi segítségnyújtás. Az adott katasztrófa sújtotta ország hivatalos felkérése nélkül a legjobb szándékú, legnagyobb tudású önkéntesek odautazása is felesleges, haszontalan marad. A magyar segítségre Európában, illetve Ázsiában szoktak igényt tartani. Horváth Péter így jutott el több egzotikusnak számító területre is, például Afganisztánba, Indonéziába.

Kiderült az is, hogy veszélyhelyzetekben a mi segélykérő hívásaink többnyire a szombathelyi központba futnak be, ahol a többi regionális központhoz hasonlóan folyamatosan száz alkalmazott van a telefonoknál. Megtudtuk, hogy minden rejtett számnak utána tudnak nézni a telefon IMEI-száma alapján. Megismertünk néhány sztorit is a „tudatlan betelefonálókkal” kapcsolatban.

A találkozó a péntek 7. óra ellenére is nagyon jól sikerült.

9. E osztály

ZSZC Báthory-szakgimn.

Zalaegerszeg

Címkék#séta

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!