SÉTA

2019.03.12. 19:00

Hősök régen és ma

Mit is jelent az a szó, hogy hős?

SÉTA

Petőfi Sándor ma is népszerű hős lenne

Fotó: ZH Archívum

Régen határozott elképzelésük volt az embereknek erről. Nem egy író, költő álmodott meg úgynevezett hősöket. Ott van például Arany Toldija, aki puszta kézzel szállt szembe a farkasokkal. Számos népmonda örökítette meg a nagy erejű hős kalandjait, pont úgy, mint a mesebeli Fehérlófia csodálatos tetteit és pokoljárását.

De ide sorolható Petőfi János vitéz című elbeszélő költeménye. Kukorica Jancsi is megküzdött a világon mindennel és mindenkivel, csak hogy szerelmével lehessen, és végül hős lett belőle, egy igazi vitéz. Akárcsak maga Petőfi Sándor, aki 1848-ban a márciusi ifjak élén, a forradalom és szabadságharc közvetlen előkészítésében, valamint az 1848. március 15-i eseményekben is részt vett. A márciusi ifjak vezéreként az események egyik főszereplője. A 12 pont mellett a Nemzeti dal a népakarat legfontosabb kifejezője. Nem félt kiállni és véleményt alkotni, ahogyan a harcmezőre sem félt elindulni. A segesvári ütközet közbeni rejtélyes eltűnése a mai napig foglalkoztatja egy nemzet közvéleményét, szinte mitikus alakká emelve őt.

Petőfi Sándor ma is népszerű hős lenne Fotó: ZH Archívum

De vajon ma, 2019-ben mit jelent hősnek lenni?

Hős az a tűzoltó, aki akkor sem tétovázik, ha egy lángokkal teli házba kell berohannia. Szerintem hősök azok a szülők, akik sérült gyermeküket nevelik. Minden nehézség ellenére is ott vannak, és teszik a tőlük telhetőt. És persze ott van a gyerek, aki a nehézségei ellenére is részese annak a világnak, amiben mi mindannyian élünk.

De Superman nekem az is, aki önkénteskedik, adományt gyűjt, aki megáll, és minden szó nélkül ad pár forintot, vagy netán meg is kérdezi, hogy segíthet-e? Aki nem fordul el, ha egy rászorulót lát az utcán. Hősnek tartom azt is, aki nem fél átlépni a saját korlátait. Aki képes túllépni önmagán, aki képes kitartani az elhatározása mellett. A hősök ma is köztünk élnek, mi saját magunk is azok vagyunk: mindenki a saját maga hőse.

„Benned is ott lakik egy hős, csak találd meg valahogy, tegyél ma jót valakivel, hogy jobb legyen a napod…”

(Punnany Massif: Hétköznapi hősök)

Czimber Patrícia 12.

ZSzC Munkácsy Mihály Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája

Zalaegerszeg

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!