SÉTA

2019.02.02. 07:00

Főúri utazások, úti kalandok kiállítás – Az Amazonban jártak a Bibó diákjai

Osztályunk néhány hete a keszthelyi az Amazon látogatóközpontba „utazott”, hogy egy osztályfőnöki óra keretében megnézze a Főúri utazások, úti kalandok című kiállítást.

SÉTA

Ez a látogatás még azok számára is élvezetes volt, akik előítéletekkel viseltetnek minden múzeum iránt, azt gondolván, hogy egyformán unalmasak.

A tárlatvezetés során részletes képet kaptunk arról, hogyan is utaztak az elmúlt százötven évben az emberek.

Hamar kiderült számunkra, akkoriban egy-egy út jóval nagyobb körültekintést igényelt, mint manapság. Annak hagyományát, hogy egykor legkevesebb három hatalmas utazóládát vittek magukkal az emberek, ma már csak néhány divatőrült hölgy túlméretezett csomagja őrzi. A piperetáska nagysága vetekedett a mai bőröndökével.

Azt azonban nem tagadhatjuk, hogy ennek a „felfegyverkezésnek” megvolt az oka, ugyanis, amint tapasztaltuk, az utazókra az útonállók mellett rengeteg betegség is leselkedett. A teljes gyógyszertár elcipelése sem biztosított megfelelő védelmet, így a korabeli emberek rengeteg praktikát fejlesztettek ki egészségük megőrzése érdekében. A cipőbe ütött nyers tojás megóvja a lábat a vízhólyagtól, kár, hogy arra nem találtak megoldást, hogy a cipőt megóvják a tojástól.

Azzal eddig is tisztában voltunk, hogy régen valamivel hosszabb időt vett igénybe az utazás, az interaktív tábla segítségével azonban megtudhattuk, hogy Keszthelyről Pestre vonattal eljutni pontosan négy napba telt.

A száguldás nagy kedvelői autóikkal valóban szabadon szárnyalhattak, hiszen meglepő módon Magyarországon sokáig nem volt sebességkorlátozás. (Olykor úgy tűnik, páran még ma is ezen szabályokhoz tartják magukat.)

A kevésbé bátrak a bicikliversenyek, gyalogtúrák mellett döntöttek. A kirándulások kellékei, például a szíverősítővel ellátott sétapálca és kezdetleges zseblámpa is helyet kaptak a kiállításon, ez utóbbihoz igencsak nagy zseb szükségeltetett.

A múzeumi látogatás egyben időutazás is volt. Az interaktív tábláknak és a hintószimulátornak köszönhetően mi is 20. századi kalandornak érezhettük magunkat. Kipróbáltuk a kurblit, és rengeteg korabeli fényképet, valamint oldtimer autót nézhettünk meg.

Magával ragadó volt, hogy a kiállítás ilyen sokoldalúan, és izgalmasan dolgozta fel a témát. Így mi is felfedezhettük a szépséget egy elmúlt kor lassúbb száguldásában.

Pap Eliza és Pap Rebeka

Bibó István Gimnázium

Hévíz

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!