SÉTA

2019.05.07. 11:30

Digitális témahét a Munkácsyban

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma 2016 óta minden tanévben meghirdeti a „Digitális témahét” rendezvénysorozatot. Ennek keretében iskolánkban is lezajlott a képzés, az internetes bűnözés, a digitális gyermekvédelem és a médiatudatosság jegyében.

SÉTA

A Zalaegerszegi Járási Ügyészségről dr. Somogyi Ferenc járási vezető ügyész tájékoztatott, hogy milyen bűncselekmények követhetők el a világháló segítségével, s felhívta figyelmünket ezek jogi következményeire, büntethetőségére. Kiemelte a szerzői jogok védelmének fontosságát, azok megsértésének következményeit, valamint figyelmeztetett arra, hogy milyen internetes tartalmaktól kell távol tartani magunkat.

A Zala Megyei Rendőr-főkapitányságról a bűnmegelőzési alosztály bűnmegelőzési főelőadója, Musta Mónika interaktív előadásában konkrét eseteket mutatott be a mindennapok tapasztalataiból. Ismertette a napjainkban a fiatalok által a neten elérhető veszélyes játékokat. Ezek közül a legelterjedtebbek jelenleg az úgynevezett challange-ek: a forró vizes, a kanál fahéjas, a só-jeges, a 3 liter tejes és a mosóporkapszulás kihívások. A világban több helyen ismert a Kék Bálna. E játék működési mechanizmusát dolgozza fel a 2016-ban megjelent Nerve – Idegpálya című filmdráma, amit mi is megnéztünk. A mű címét adó játékban „néző”- ként, „játékos”-ként regisztrálnak a fiatalok.

Miután az internet „nem felejt” – adataikat felhasználva a kezdeti, „csupán” ciki, önmagukat lejárató próbatételek után eldurvulnak a teljesítendő kihívások – később már rendre az életet veszélyeztető feladatokat kell megoldaniuk. De egyre nehezebb kiszállni, mert a tét (a megszerzett pénz mennyisége) is egyre nő… A filmben a névtelenségbe burkolózott „néző”-k a felhasználói nevek mögé rejtőzve igazi csordaként követelik a „játékos” halálát – az adrenalin-függőségük miatt fel sem mérve cselekedetük súlyát… A döntő az ókori gladiátorjátékok vérszomjas hangulatát adja vissza. Nyitott kérdéssel zárul, az egymásra találó szerelmeseket távolról egy mobiltelefon kameráján keresztül láthatjuk…

Czimber Patrícia

ZSzC Munkácsy Mihály SzG és SzKI

Zalaegerszeg

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!