SÉTA

2019.03.12. 18:00

Ady Endre halálának 100. évfordulójáról különleges ötlettel emlékeztek meg Egerszegen

2019. január 27-én emlékeztünk meg Ady Endre halálának 100. évfordulójáról.

SÉTA

Léda a kertben és a diákok rajzán

Fotó: Ady-iskola

Monok Balázs tanár úr felkérésére mi, rajz tagozatos tanulók a Léda a kertben című Ady-vershez készítettünk illusztrációt.

A paravánra kifeszített csomagolópapírra szénnel rajzoltuk meg Ady múzsáját, akinek szobra iskolánk auláját díszíti. Ezt a szobrot Fischer György, egykori adys művésztanár készítette.

Léda a kertben és a diákok rajzán Fotó: Ady-iskola

A szénnel készült versillusztrációban leginkább Brüll Adél alakjára helyeztük a hangsúlyt. Léda egy kerti hintán vidáman ringatózik. Sokak szerint az általunk megrajzolt Léda asszony sokkal szebb és fiatalabb lett, mint amilyen a valóságban volt. A versben háromszor megismételt piros szín megjelenítésére nem volt lehetőségünk. Ezért a piros hintaágyat, a két piros felhőt, valamint a piros pipacsot nem rajzoltuk le. Úgy gondoljuk, a fekete színű szénnel is sikerült kifejeznünk a versben megjelenő vágyat, szenvedélyt, hevülést, amelyet Ady Endre színszimbolikája sejtet.

A versillusztráció készítése közben színvonalas szavalatokat hallhattunk gimnáziumi társainktól. Már nagyon várjuk a jövő tanévet, amikor részletesebben tanulunk majd Ady szimbólumairól. Akkor is készítünk majd illusztrációkat egy-egy verséhez.

Steinitz Eliza és Péteri Dániel 10. a

Zalaegerszegi Ady Endre Általános Iskola, Gimnázium és AMI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!