jegyzet

2021.01.27. 14:00

A kibicnek semmi sem drága?

Világos, hogy a 2022-es országgyűlési választások előtti kampány megkezdődött. Sok mindent szabad és kell is ilyenkor górcső alá venni: vitatéma lehet az államháztartási hiány, a GDP, a munkanélküliség.

Horváth-Balogh Attila

Zalaegerszeg, 2021. január 5. A koronavírus elleni Pfizer-BioNtech vakcinát készíti elõ az oltáshoz a Zala Megyei Szent Rafael Kórház dolgozója Zalaegerszegen 2021. január 5-én. MTI/Varga György

Fotó: Varga György

Mindennek lehet nem egy, nem kettő, hanem többféle olvasata is, ez nyilvánvaló. Van viszont valami, amit nem szabadna a magukat baloldaliként meghatározó politikusoknak és sajtónak felhasználni kampánycélokra: ez pedig a koronavírus elleni küzdelem.

Néhány napja azt harsogják, hogy az orosz vakcina gyártója bizonyos betegségek megléte esetén óvatosságra int a Szputnyik-V használatával kapcsolatban. Mintha ez valami eget-földet rengető hír és nagyon jelentős közlés lenne. Vegyük csak elő egy egyszerű fájdalomcsillapító betegtájékoztatóját! Megesik, hogy 4 teljes oldalon keresztül sorjáznak az információk arról, hogyan, mikor milyen dózisban kell alkalmazni a készítményt és milyen esetekben, betegségeknél, tünetek meglétekor nem lehet szedni, vagy csak kellő óvatossággal. A gyártók jól felfogott érdeke, hogy minden olyan betegséget feltüntessenek a tájékoztatón, melyeknél felléphet valamilyen komplikáció.

Mondom, felléphet, a hangsúly a feltételes módon van. Mert ez egyáltalán nem biztos – a gyártók viszont biztosra akarnak menni. Azért ez a mindenre kiterjedő aprólékosság, hogy elkerüljék a néha-néha mégis kialakuló szövődményeket követő bírósági pereket, irdatlan összegű kártérítések kifizetését. Ennyit kell belelátni ebbe, semmi többet – ráadásul gondoljunk csak bele: vajon a kormány kitenné az embereket bármilyen veszélynek? Pont a választások előtt? Ezt senki nem gondolhatja komolyan.

A bizonytalan, vagy kétkedő embereket még inkább elbizonytalanítani, vagy politikai célokra felhasználni akarók dolga, hogyan számolnak majd el a lelkiismeretükkel. Ugyanis mindannyiunk érdeke a nyájimmunitás, az, hogy minél többen kérjék az oltást, másként az ország pénzügyi-gazdasági és mentális szempontból is nehéz helyzetbe kerülhet. Persze, a kibicnek semmi sem drága...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!