Koronavírus Zalában

2021.04.22. 07:00

A kétely hintése túl veszélyes

Az elmúlt napok tapasztalatai indítottak arra, hogy ne csak az információkat, az indulataimat és az érzéseimet is megosszam.

Benedek Bálint

Oltás Pfizer-vakcinával

Forrás: MTI

Fotó: Balázs Attila

Olvasóink közül sokan gondolhatnák, hogy szélmalomharcot vívok a koronavírusjárvány időszakában. Viszont azzal nem árt tisztában lenni, hogy az álhírgyárosok nem ismernek tréfát. A félelemkeltésben és az emberek elbizonytalanításában újabb szintet léptek, „lefelé”.

Az internetes közösségi oldalon felerősödtek azok a hangok, miszerint a védőoltás miatt egyre többen halnak meg, köztük egészségesek is. Hirtelen néhányaknak lett legalább kettő ismerőse, akinek a szomszédja, illetve talán az unokatestvérének a nagyszülője meghalt. Tudnak még követni? Ha nem, az nem véletlen. Pedig ez az új módi: megtagadni az oltóanyagot. Azonban az állítólagos elhunytak hozzátartozói valahogy nem akarnak névvel, fényképpel és kétséget kizáróan az oltás okozta halált bizonyító orvosi dokumentummal a nyilvánosság elé állni. Talán azért, mert kicsinyes kitaláció lehet az egész. Pedig most, hogy világszerte valamennyi tudós és virológus a vakcina alkalmazása mellett kampányol, addig bizonyos ismeretlen, sokszor arctalan erők szándékosan összeollózott valótlanságokkal igyekeznek kételyeket ébreszteni embertársaikban. Nekik mások élete fabatkát sem ér.

Úgy játszanak számukra teljesen ismeretlen sorsokkal, mintha megváltók lennének, vagy legalábbis az embertársaik betegségeit ismerő orvosok. Ehhez képest általában egyáltalán nincsenek a megfelelő tudás birtokában, vagy pusztán felülhettek az álhírfolyamra. A veszélyes játék helyett érdemes a jövőben inkább a hiteles forrásból származó, valós hírekre támaszkodni, olyanokra, melyekre korábban – a vírus előtt – is számíthattak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!