2022.08.08. 07:00
Jó reggelt, Zala megye!
A lecsó a magyar ételklasszikusok közé tartozik, habár balkáni rokonsággal is rendelkezik, mégis a magyar gasztronómia egyik alappillérének tartják.
A nógrádi tájszóként keletkezett lecsó más szavainkhoz hasonlóan nemzetközi karriert futott be. Ez a szó az 1920-as évektől, a lecsókonzervek tömeges megjelenésével (Letcho zsíros lecsó az Első Magyar Conserv Gyártól) együtt került el külföldre. A lecsó paradicsomból, hagymából és paprikából készült salátakeverék, zöldségragu, egyfajta paradicsom-paprika pörkölt. Krúdy Gyula szerint nyáron paprikát és paradicsomot, télen lecsót kell enni. Magyarországon a receptek szerint a legáltalánosabb módon elkészített lecsó egy rész makói vöröshagymát, két rész érett paradicsomot és négy rész roppanós, fehér húsú cecei zöldpaprikát tartalmaz.