Jegyzet

2022.01.24. 15:00

Nem ellene, hanem mellette!

Nyugdíjas tanárnő mesél kutyás történetéről. Tíz-tizenöt évvel ezelőtt, amikor még nem volt mindennapos dolog a négylábú kedvencek sétáltatása a városban, rászólt egy idősebb házaspár, akik tudhatták róla, hogy pedagógus: „Inkább a gyerekekkel foglalkozna, mint ezzel a böhöm teremtménnyel!”

Mihovics József

Fotó: Illusztráció/Pixabay.com

A történet szíven ütötte, azóta sem feledi. Most annak kapcsán jutott az eszébe, amit Ferenc pápa fejtegetett a minap (január 4-én) a Vatikánban tartott általános audiencián. A szentatya mondandója teljes terjedelemben olvasható a Magyar Kurír katolikus hírportálon. Amint ebből kitűnik: az egyházfő a közelmúltbeli karácsony ünnepére emlékezve Szent Józsefről elmélkedik, kiemelve a gyermekvállalás, az apává, anyává válás fontosságát. Az örökbefogadásról is beszél, utalva arra, hány gyermek vár a világon arra, hogy valaki gondjába vegye őt! És hány házastárs szeretne apa és anya lenni, de biológiai okokból nem lehet. A pápa vállalva, hogy magára haragítson sokakat, kijelentette: egyfajta önzést lát abban, hogy az emberek nem akarnak gyermeket vállalni; vagy csak egyet, de semmi többet: „ám van két kutyájuk és két macskájuk… Bizony így van, kutyák, macskák veszik át a gyermekek helyét. Ezáltal elveszítitek a legfontosabbat: az atyaság és anyaság boldogságát, egyszóval az emberséget.”

"Ferenc pápa egyfajta önzést lát abban, hogy az emberek nem akarnak gyermeket vállalni"

A célzás nyitott fülekre talált a hallgatóság soraiban, hisz sokan ráismerhettek magukra, környezetükre. Nem mintha Ferenc pápa utálná a háziállatokat. Van korábbi fotó róla, hogy kutyusok gazdáit áldja meg, sőt tigris és leopárd közelébe merészkedik, egy másik, 2014-ben készült felvételen pici bárányt vesz a vállára. 

Nem valami ellen beszél tehát, hanem valami mellett emeli fel szavát…

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!