Frissen Zalából

2021.06.13. 07:00

Emberfeletti küzdelem

A járvány közepén történt, amikor a tetőtől talpig szkafanderbe öltözött mentősök ellátták a már napok óta nehéz légzéssel küszködő szomszédunkat.

Benedek Bálint

Filmbe illő jelenet volt látni, ahogy dolgoznak, mintát vesznek és ellátják a rémült tekintetű férfit. Majd a mentő ajtaja bezárult és szirénázva elindult a kórház felé. Ilyen képsorokat szinte mindenki látott az elmúlt időszakban. A mentőkre eddig – békeidőben – is számíthattunk, ha baj történt, de most a testüket eltakaró öltözetüknek vészjósló üzenete volt. Azt ma már mindenki jól tudja: az egészségügyi dolgozók emberfeletti küzdelmet vívtak azért, hogy minél több életet megmenthessenek. Ők mindannyian, orvosok, ápolók, gyógyszerészek, mentősök, naponta vállalták a veszélyt, hogy maguk is megfertőződnek. A hivatástudat viszont sokkal erősebben munkált bennük, az ember­élet védelméért tűzön-vízen keresztül harcolnak, a vírustól függetlenül végzik a dolgukat. Kivételes áldozatvállalásukért kizárólag elismeréssel és tisztelettel tartozunk egész közösségüknek, ugyanis tudjuk: hasonló helyzetben újra gondolkodás nélkül segítenének az elesetteknek.

Azért, hogy ne ismétlődjenek meg az elmúlt hónapok szörnyűségei, a közös felelősségvállalásnak most mindennél nagyobb szerep jut. Higgadt döntéssel, vagyis a védőoltás felvételével nemcsak magunkat kímélhetjük meg a betegség súlyosabb szövődményeitől, de a környezetünket, szeretteinket, barátainkat és az ismerőseinket is. Az adatok szerint jelenleg hárommillió felnőtt még mindig nincs beoltva. Sokan bizonytalanok, míg jó részüket az orvostudomány eredményeivel s tényekkel sem lehet meggyőzni az oltás hatékonyságáról. Inkább hisznek az álhíreknek, képtelen történetekkel riogatnak és különféle összeesküvés-elméleteket gyártanak a társadalom befolyásolására.

Pedig tudatos viselkedéssel tehermentesíthetnék az egészségügyet, a benne dolgozókkal együtt, ugyanis csak a vírus teljes kiiktatásával térhetünk vissza régi, megszokott, gondtalan életünkhöz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!