Szédületes nyolcaddöntő

2018.07.02. 21:54

Az utolsó percben fordítottak a belgák

Belgium 0-2-ről fordítva 3-2-re legyőzte hétfőn Japánt az oroszországi labdarúgó-világbajnokságon, Rosztov-na-Donuban, így bejutott a legjobb nyolc közé.

Belgium's forward Eden Hazard (R) is marked by Japan's midfielder Makoto Hasebe (C) during the Russia 2018 World Cup round of 16 football match between Belgium and Japan at the Rostov Arena in Rostov-On-Don on July 2, 2018. / AFP PHOTO / Filippo MONTEFORTE / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - NO MOBILE PUSH ALERTS/DOWNLOADS

Forrás: AFP PHOTO

Fotó: Filippo Monteforte

A gól nélküli első félidőt követően a japán együttes az 52. percre 2-0-s előnybe került, de a belgák a második játékrész közepén öt perc alatt egyenlítettek, a 94. percben pedig egy kontra végén a győzelmet érő találatot is megszerezték.

A 22 mérkőzés óta veretlen belgák kezdőcsapata tíz helyen változott az utolsó, számukra már tét nélküli csoportmeccshez képest: az angol válogatott ellen szerepelt játékosok közül egyedül a kapus Thibaut Courtois kapott megint szerepet. A védelem közepébe immáron kezdőként tért vissza a csapatkapitány Vincent Kompany.

Nisino Akira japán szövetségi kapitány is alaposan felforgatta csapatát: a lengyelek elleni találkozóhoz képest hat helyen változtatott, ráadásul visszatért a 4-2-3-1-es felálláshoz, amelyet az első két csoportmeccsen is alkalmazott.

Bátran kezdett az ázsiai együttes, nem ijedt meg esélyesebb riválisától, s már az ellenfél térfelén letámadott. Az első tíz percet követően visszaállt a japán csapat, de remekül szervezett védelmével szemben nem igazán tudott helyzetet kialakítani az európai válogatott – a vb-n négygólos Romelu Lukaku előtt adódtak kisebb lehetőségek, illetve Eden Hazard-nak volt egy veszélyes távoli lövése.

Az első félórát követően teljesen kiegyenlítődött a mérkőzés, az utolsó percben Courtois nagy hibájából – a labda átcsorgott a kezei között, de a gólvonal előtt éppen sikerült rávetődnie – kis híján megszerezte a vezetést a japán csapat.

A fordulás után három perccel ez meg is történt: a fellazuló belga védelmen Haragucsi Genki rohant át, és Courtois kapujába lőtt. Ez volt a japán válogatott első gólja a világbajnokságok egyenes kieséses szakaszában.

A belgák Hazard révén majdnem azonnal egyenlítettek, ám a Chelsea támadójának lövése a bal kapufán csattant. Az ázsiai gárda azonnal büntetett, Inui Takasi szép találatával kettőre növelte csapata előnyét. Ez volt a japán válogatott hatodik gólja az oroszországi tornán, ennyit korábban egyetlen világbajnokságon sem lőttek.

Roberto Martínez, az európaiak szövetségi kapitánya cserékkel próbálta frissíteni együttesét, ez pedig bevált: az első gólnál nagyot hibázó Jan Vertonghen előbb szépített, majd a kilenc perce pályán lévő Marouane Fellaini egyenlített. Mindkét gól fejesből született.

Az utolsó negyedórára visszavett Belgium, de a 86. percben így is kétszer is gólt szerezhetett volna: előbb Nacer Chadli, majd Lukaku közeli próbálkozásánál védett hatalmasat Kavasima Eidzsi.

A végén Honda Kejszukénak is volt egy veszélyes szabadrúgása, de a találkozó lefújásakor a belgák örülhettek: egy villámgyors kontrát követően egy másik csereember, Nacer Chadli rúgta be a továbbjutást jelentő gólt. Legutóbb 1970-ben tudott 0-2-es hátrányból fordítani vb egyenes kieséses szakaszában egy válogatott, akkor az NSZK győzte le így Angliát.

A japán válogatott harmadszor jutott a legjobb tizenhat közé, és harmadszor búcsúzott ebben a szakaszban. A belgák mostani három góljukkal négy mérkőzésen 12 találatnál tartanak a vb-n.

A mérkőzés legfontosabb momentumai:

Itt pedig a végzetes kontra, ami megpecsételte a japánok sorsát:

Belgium a pénteki negyeddöntőben az ötszörös vb-aranyérmes Brazíliával találkozik Kazanyban.

Borítókép: Hazard cikázik a japánok között

AFP PHOTO / Filippo Monteforte

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!