Várvölgy

2016.08.30. 11:44

Laska, korona és képes fa

Várvölgy – A falu és erdélyi települése, Gelence értékeit gyűjtötték össze és jelentették meg egy kiadványban,melyet szombaton mutattak be.

Keszey Ágnes

Az eseményen a Gelencéről érkezett vendégek és a helyiek megtekinthették a két település értékeit bemutató fotókiállítást, helyi kézművesek alkotásait valamint a „Várvölgy régen és most” képsorozatot. Folklórműsor és kézműves foglalkozások is színesítették a programot, melyen bemutatták a fotókkal illusztrált kiadványt.

- Télen indult el a gyűjtőmunka: lelkes lokálpatrióták, civil szervezetek részvételével Várvölgyön nagyrészt a helyi asszonyklub és a polgármester, Gelencén a helyi általános iskola tanári kara és az alpolgármester volt segítségünkre - idézte fel a kincsek feltérképezésének időszakát Gyetvai Alexandra a program keretében megjelent könyv szerkesztője. Várvölgyön és Gelencén is nagyrészt természeti, környezeti értékeket és épített örökségeket térképeztek fel. Ezek mellett - többek között - bekerült a kötetbe a várvölgyi Búcsúi korona és a hajdani 150 évnél idősebb „képes-fa”. A csertölgy odvában volt egy Máriát a kisdeddel ábrázoló kép. Egy néhány évvel ezelőtti vihar ugyan kidöntötte a matuzsálemet, de a közelben emlékhelyet alakítottak ki. A késő-bronzkori földvár: az Ördög-kövek, és kincsleletek is gazdagítják a helyi értékek sorát. S egy régi mondás is szerepel a könyvben: „Várvölgyön laknak a zsidi laskások”. Régóta kedvelt ugyanis a településen a lisztből, tojásból, vízből készült tészta, melyet lekvárral, dióval, sajttal, krumplival vagy káposztával töltöttek, s desszertként vagy böjt idején második fogásként fogyasztottak. A hagyományok őrzése jegyében egy évtizede pedig Laskafesztivált is rendeznek évről-évre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!