Valkonya

2015.09.27. 13:57

Fekete tojás fia

Valkonya - Szombaton sötét erők szállták meg a dél-zalai falut. Ludvércek támadtak a békés lakókra, akik azonban összefogtak és akkora bulit csaptak, hogy messzire űzték a hívatlan vendégeket.

Horváth-Balogh Attila

Valkonyán a hétvégén rendezték meg az V. Ludvércjárást és a II. Intergalaktikus Ludvérctojás-hajító Bajnokságot. S mindennek tetejébe még felavatták a bajnokok oszlopát is, melynek tetejét egy igazi ludvérctojás díszíti.

- Régen itt hittek a ludvércekben, mai nyelven lidércekben avatott be a Göcsej legdélibb pontjának számító kistelepülés színmagyar őslakóinak hiedelemvilágába Tar Sándor, aki minden évben magára vállalja a ludvérc hálátlan szerepét. Azt tartották, ha valaki a hónaljában kikölti a fekete tyúk első tojását, akkor abból ludvérc kel ki, aki teljesíti gazdája minden kívánságát. Ám cserébe szívja a vérét. Elűzni csak úgy lehet, ha teljesíthetetlen feladatot adunk neki, például hogy csináljon rendes embert a politikuskból - mondta nevetve.

A fesztivál hírére egyébként mindenféle különös alak lepte el a falu utcáit: villanyoszlopra felkenődött boszorkány, padon részegen fekvő férfiak, és nagyfejű iskolások persze, csak bábukról van szó, melyeket a település lakói készítettek.

Először látogatott Valkonyára a letenyei Takács Ildikó és kisfia, Teperics Dániel.

-Nagyon tetszik ez az egész, kiváló a hangulat hallottuk tőle. Még akkor is, ha sajnos, az esti közös ludvércűzésen már nem tudunk itt lenni.

Hogy mi az a ludvércűzés? Olyankor az emberek világító lámpásokkal, szántóföldek és erdők között kanyargó ösvényen át egy tisztásra mennek, ahol a Szent Mihály-napi tűz fényénél közösen messzire kergetik a ludvércet. Ez általában olyan jól szokott sikerülni, hogy legközelebb csak egy év múlva tér vissza...

- Hála Istennek, egyre nagyobb a fesztivál, a baj csak az, hogy mivel egy aprócska, 72 lelkes falu vagyunk, egyre nehezebben győzzük megszervezni - hallottuk Hatala Gábor polgármestertől. - Tudniillik ez a program széleskörű összefogást és igen sok önzetlen munkás kezet igényel előbbivel nincs gond, az utóbbi ütközik egyre nagyobb nehézségekbe, hiszen kevesen vagyunk. Ezzel együtt persze, jövőre is folytatjuk, mert a közeli Nagykanizsáról, illetve a többi környékbeli településről is óriási igény mutatkozik rá.

A nap folyamán felavatták a lúdvérctojás-hajítás bajnokainak emlékoszlopát is. Ezen még csak egyetlen tábla látható Pászti János nevével akit az idei versenyen sem tudott legyőzni senki...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!